FMI si Ucraina vor conveni, in urmatoarele zile, un plan de finantare pe termen scurt, potrivit directorului executiv al FMI, Christine Lagarde, citata de Wall Street Journal

Lagarde a declarat, la Beijing, ca Ucraina are nevoie de un astfel de plan pentru a-si stabiliza economia. Oficialul nu a oferit alte detalii privind marimea imprumutului sau conditiile care vor fi impuse de FMI in schimbul banilor, transmite MEDIAFAX.

Sefului misiunii FMI la Kiev, Nikolai Gueorguiev, a declarat joi, intr-un comunicat, ca Fondul a inregistrat progrese importante in negocierile cu Ucraina, dar mai este de lucru inainte de convenirea unui acord. Imprumutul va fi conditionat de reforme vaste in sectorul public si in mai multe sectoare ale economiei.

Intr-un discurs sustinut joi la Washington, presedintele american, Barack Obama, a facut apel la FMI sa acorde rapid ajutor Ucrainei.

O misiune a FMI se afla la Kiev incepand din 4 martie pentru negocierea unui acord de finantare externa, la cererea guvernului interimar instalat dupa destituirea fostului presedinte Viktor Ianukovici. Rusia a anexat saptamana trecuta Peninsula Crimeea, care gazduieste la Sevastopol cartierul general al flotei ruse din Marea Neagra.

Intre timp, Congresul SUA va relua luni dezbaterile privind un pachet de sprijin financiar pentru noul guvern ucrainean. Discutiile sunt insa incetinite de o noua disputa intre majoritatea din Senat si cea din Camera Reprezentantilor, cu privire la un plan de reforma FMI adoptat in 2010, care nu a fost pus in aplicare pana in prezent. Ambele camere agreeaza acordarea unor garantii de credit de 1 miliard de dolari din partea guvernului SUA pentru Ucraina.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.