Oligarhii, bancile si companiile din Rusia s-au imprumutat masiv in ultimii ani in afara tarii, datoria externa totala depasind 700 miliarde dolari la sfarsitul anului trecut, potrivit datelor bancii centrale ruse, care evidentiaza riscurile unor sanctiuni mai dure in contextul crizei ucrainene.

Fata de finele anului 2011, soldul datoriei externe a crescut cu aproape 200 de miliarde de dolari, potrivit CNN.

Chiar in aceasta saptamana, marcata de anexarea Crimeei de catre Rusia, compania miniera Metalloinvest a anuntat ca a obtinut o linie de finantare a exporturilor de 1,15 miliarde de dolari de la un grup de banci, printre care cele mai mari trei institutii de credit din Franta, Deutsche Bank (Germania), UniCredit (Italia), ING (Olanda), Credit Suisse (Elvetia) si Bank of Tokyo Mitsubishi (Japonia). Metalloinvest este controlata de miliardarul Aliser Usmanov, cel mai bogat om din Rusia si un apropiat al presedintelui Vladimir Putin.

Liderii statelor UE vor analiza din nou joi masuri pentru a creste presiunea asupra Rusiei, dupa ce Putin a semnat marti tratatul de anexare a regiunii ucrainene, transmite MEDIAFAX.

Statele Unite si Europa afirma ca Rusia a incalcat suveranitatea Ucrainei si au impus deja restrictii de calatorie si inghetarea activelor in cazul a 28 de oficiali rusi si ucraineni cu rol determinant in anexarea Crimeei. Statele UE vor actiona, probabil, extrem de precaut in privinta impunerii de sanctiuni, care ar avea impact economic negativ puternic de ambele parti. In comparatie cu Statele Unite, Rusia are relatii comerciale si de investitii mult mai stranse cu Europa.

Riscurile creditorilor Rusiei sunt deja in crestere din cauza incetinirii puternice a economiei. Daca situatia se inrautateste, bancile din Europa ar avea mult mai mult de pierdut fata de cele americane.

Potrivit datelor Bancii Reglementelor Internationale, creditele acordate de bancile din Europa in Rusia se situau la 184 miliarde de dolari in septembrie. Institutiile de credit americane au o expunere de 37 de miliarde de dolari. Dintre bancile europene, cele din Franta au imprumutat cel mai mult in Rusia, cu 51 miliarde de dolari, urmate de cele din Italia - 29 miliarde de dolari, Germania - 24 miliarde de dolari, Marea Britanie - 19 miliarde de dolari si Olanda - 18 miliarde de dolari.

Citeste si:
DOCUMENT. Guvernul a publicat măsurile fiscale. Cum vor fi taxate...
DOCUMENT. Guvernul a publicat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.