Potrivit unui raport al Consiliului Mondial al Turismului (WTTC), turismul a avut anul trecut o contributie totala de 5,1% la Produsul Intern Brut, ceea ce plaseaza Romania pe locul 154 in lume.

Contributia totala a turismului la PIB include afacerile generate direct de aceasta activitate, precum cazare, transport, atractii, divertisment, cumparaturi, cheltuieli pentru hrana si investitii in sectorul turismului si ospitalitatii, la care se adauga venituri generate indirect, precum castigurile furnizorilor care deservesc proiecte sau facilitati din turism si cheltuielile generate in economie de angajatii din sector.

Turismul a avut anul trecut o contributie totala de 33,1 miliarde lei (9,9 miliarde de dolari) la PIB-ul Romaniei, din care 10,5 miliarde lei (3,2 miliarde de dolari) reprezinta contributia directa, potrivit datelor WTTC.

Consiliul anticipeaza o crestere de 5,4% a contributiei totale a turismului la PIB in acest an, urmata de o rata medie de crestere de 3,8% pe an pana in 2024, la 50,8 miliarde lei.

In 2013, turismul a asigurat in mod direct in Romania 212.500 locuri de munca, iar contributia totala la piata muncii, inclusiv locurile de munca sprijinite indirect de turism, este estimata la 500.500 joburi.

Astfel, Romania se afla pe locul 154 din 184 de tari dupa contributia turismului la PIB, iar situatia nu se va schimba prea curand, avand in vedere plasarea pe pozitia 115 in ceea ce priveste prognoza de crestere pe termen lung 2014-2024.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.