Inflatia anuala din UE a incetinit in luna februarie la 0,8%, fata de 0,9% in ianuarie, sase state membre inregistrand scaderi ale preturilor de consum, potrivit datelor prezentate luni de Eurostat.

Eurostat a modificat totodata datele privind inflatia anuala din zona euro de la 0,8% la 0,7% pentru luna februarie, fata de 0,8% in ianuarie, indicand presiunile cu care se confrunta Banca Centrala Europeana (BCE).

BCE, al carei mandat presupune asigurarea stabilitatii preturilor, tinteste o inflatie anuala apropiata de 2%. Inflatia anuala din zona euro se mentine sub pragul de 1% de cinci luni consecutive. BCE mentine dobanda de politica monetara aproape de zero, la minimul istoric de 0,25%, scrie MEDIAFAX.

La nivelul UE, nu mai putin de sase state au inregistrat inflatie anuala negativa in februarie. Astfel, in Bulgaria, preturile de consum au coborat in medie cu 2,1%, in Cipru cu 1,3%, in Grecia cu 0,9%, in Croatia cu 0,2%, iar in Portugalia si Slovacia cu 0,1%, potrivit datelor Eurostat.

Cele mai ridicate rate ale inflatiei au fost inregistrate in Malta si Finlanda (1,6%), urmate de Austria (1,5%).

La nivelul UE, cele mai mari cresteri de preturi au fost inregistrate la tigarete, restaurante si cafenele si electricitate, in timp ce carburantii auto, telecomunicatiile si pacura au afisat evolutii negative.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.