Cei 1,71 milioane de turistri straini care au vizitat anul trecut Romania au cheltuit 4,79 miliarde lei (1,08 mld.euro), cea mai mare pondere fiind detinuta de sumele alocate pentru cazare.

"Principalul motiv al sejurului petrecut de turistii nerezidenti in Romania l-a reprezentat afacerile, participarea la congrese, conferinte, cursuri, targuri si expozitii (58,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 66,4% din total. Cel de al doilea motiv al sejurului petrecut de nerezidenti in Romania l-a reprezentat calatoriile in scop particular (42,0% din numarul total de turisti nerezidenti), cheltuielile acestora reprezentand 33,6% din total. Calatoriile in scop particular includ calatoriile pentru vacante, cumparaturi, evenimente culturale si sportive, vizitarea prietenilor si rudelor, tratament medical, religie, tranzit, alte activitati", se arata in comunicatul transmis de Institutul National de Statistica, scrie MEDIAFAX.

Din totalul cheltuielilor pentru afaceri, ponderea cea mai mare o reprezinta cheltuielile pentru cazare (55,1%), fiind preferata in special cazarea cu mic dejun inclus (84,1%).

Cheltuielile turistilor nerezidenti in restaurante si baruri au fost de 15,6% iar cele pentru cumparaturi au reprezentat 8,7%. Din totalul cheltuielilor pentru cumparaturi 41,3% au reprezentat cheltuielile pentru cumpararea alimentelor si bauturilor, urmate de cheltuielile pentru cumpararea de cadouri si suveniruri (34,3%). Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 60,8% din totalul cheltuielilor pentru transport iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 56% din totalul cheltuielilor pentru recreere.

Ca si in cazul calatoriilor pentru afaceri, cea mai mare pondere in totalul cheltuielilor efectuate de turistii nerezidenti sositi in Romania in scop particular o reprezinta cheltuielile pentru cazare (44,4%) din care cazarea cu mic dejun inclus detine ponderea principala (76,1%). Cheltuielile efectuate in baruri si restaurante au avut o pondere de 13,7%, iar cheltuielile pentru cumparaturi au reprezentat 14,2% din totalul cheltuielilor turistilor nerezidenti sositi in Romania in interes personal.

Citeste si:
Iohannis: Impozitul pe cifra de afaceri a companiilor nu mi se pare...
Iohannis: Impozitul pe cifra...

Cheltuielile pentru inchirierea de autoturisme au avut o pondere de 45,3% din totalul cheltuielilor pentru transport, iar cheltuielile pentru accesul in parcuri de distractii, targuri, cazinouri, sali de jocuri mecanice au reprezentat 74,8% din totalul cheltuielilor pentru recreere. Din totalul nerezidentilor sositi in Romania, 38,4% si-au organizat sejurul prin agentii de turism, iar 34,3% si-au organizat singuri sejurul.

Principalul mijloc de transport utilizat de turistii nerezidenti pentru a sosi in Romania a fost avionul (74,4% din numarul total de turisti). Autoturismele proprii au fost utilizate de 12,5% din numarul total de turisti, urmate de autocare si autobuze cu 9,2%, alte mijloace ( tren, ambarcatiuni fluviale, autoturisme inchiriate, motociclete etc.) 3,9%.

Din totalul turistilor straini, cei mai multi au provenit din Germania (228.590), Italia (181.900) si Franta (118.650).

Citeste si:
Ciolacu: „Trebuie să fie fermi în aplicarea legii. Au toată...
Ciolacu, apel către jandarmii...

Datele Eurostat arata ca desi numarul de nopti petrecute de turistii straini in structurile de cazare din Romania a crescut anul trecut cu 5,1% turismul romanesc este in continuare cu mult in urma statelor vecine, mai putin de una din cinci innoptari revenind vizitatorilor din afara tarii.

Turistii straini au petrecut anul trecut in Romania 3,5 milioane de nopti, printre cele mai scazute niveluri din UE, de peste patru ori sub rezultatele Ungariei sau Bulgariei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.