Premierul Victor Ponta afirma ca ar opta pentru reducerea TVA la 9% pentru fructe si legume, domeniu caracterizat de o evaziune uriasa si concurenta neloiala cu producatorii din Uniunea Europeana sau din afara UE, adaugand ca, poate, aceasta reducere va fi aplicata si pentru carne.

"Din punctul meu de vedere, trebuie sa mergem, atat cat se poate, tot spre zone tintite (...) Eu as vrea la fructe si legume, pentru ca acolo avem iarasi o evaziune uriasa si o competitie neloiala intre producatorii locali si fructele-legumele care se aduc din afara Uniunii Europene sau cele din UE unde avem evaziune la taxele intracomunitare", a spus Ponta la Romania TV, scrie MEDIAFAX.

El a adaugat ca este si o varianta in care TVA sa fie redusa la 9% atat pentru carne, cat si pentru fructe-legume, daca va fi posibil.

"Haideti sa incercam sa vedem, poate le putem face impreuna", a spus Ponta, intrebat daca asta inseamna ca fructele-legumele se afla inaintea produselor din carne in ceea ce priveste reducerea TVA.

El a precizat insa ca sunt asteptate cifrele pe primul semestru privind incasarile din TVA la paine.

O cota redusa de TVA la produsele agroalimentare de baza cu conditia asigurarii spatiului fiscal necesar si revenirea la TVA de 19% in masura in care cadrul fiscal-bugetar va permite sunt unele dintre prevederile din noul program al Guvernului.

La finele lunii decembrie, premierul Ponta declara ca o eventuala reducere a taxei pe valoarea adaugata la alte produse decat painea va fi analizata doar dupa 1 iulie.

Cu doua luni inaintea acesei declaratii, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, afirma ca TVA va scadea la 9%, cel mai probabil, si in sectorul carnii in anul 2014, iar ulterior vor fi posibile reduceri de TVA la legume, fructe si lapte.

El a precizat ca masura reducerii TVA de la 24% la 9% va fi luata dupa evaluarea efectului reducerii TVA la paine.

La sfarsitul lunii iulie, Guvernul a decis reducerea TVA la paine de la 24% la 9%, de la 1 septembrie, impactul negativ al masurii urmand sa fie compensat prin cresterea, tot din septembrie, a accizelor la alcool si introducerea de accize la bunuri de lux.

Citeste si:
USR va redepune legea de reducere a TVA la energie
USR va redepune legea de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.