Costul orar al fortei de munca ajustat in functie de numarul zilelor lucratoare a inregistrat in trimestrul 4 al anului trecut o rata de crestere de 0,07% fata de trimestrul precedent si de 3,19% comparativ cu ultimele trei luni din 2012, a anuntat joi Institutul National de Statistica.

In forma bruta variatia indicatorilor a diferit nesemnificativ fata de forma ajustata (0,07%, respectiv 3,17%).

Fata de trimestrul III 2013, costul orar al fortei de munca in forma ajustata a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cele mai semnificative cresteri s-au inregistrat in constructii (6,57%), tranzactii imobiliare (4,1%) si intermedieri financiare si asigurari (3,72%).

"Scaderi mai accentuate ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au inregistrat in invatamant (-13,81%) ca urmare a cresterii timpului efectiv lucrat fata de trimestrul precedent (fenomen caracteristic acestei activitati in trimestrul al IV-lea al fiecarui an, cauzat de reinceperea anului scolar), industria extractiva (-7,33%) si productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-5,43%)", se arata intr-un comunicat al INS, transmite MEDIAFAX.

In trimestrul IV 2013, cresterea salariilor fata de trimestrul anterior (pentru indicii in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a fost de 0,08%, iar pentru cea privind cheltuielile indirecte (non-salariale) de 0,05%. Cresterile inregistrate de cele doua componente - pentru indicii in forma bruta (neajustata) - au fost de 0,07%, respectiv 0,04%.

Trimestrul IV 2013 comparativ cu trimestrul IV 2012, cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca in forma ajustata se observa in alte activitati de servicii (9,02%), administratie publica (6,84%) ca urmare a actualizarii legislatiei de salarizare a personalului platit din fonduri publice si tranzactii imobiliare (6,49%). O usoara scadere s-a inregistrat doar in comert (-0,17%).

Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent - indici in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare - pentru componenta privind cheltuielile directe (salariale) cu forta de munca a fost de 3,18%, iar pentru indicii in forma bruta (neajustata) de 3,17%. Componenta privind cheltuielile indirecte (non-salariale) a inregistrat cresteri de 3,19%, respectiv 3,17%.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.