Romanii s-au aratat mai pesimisti in trimestrul al patrulea al anului trecut in ceea ce priveste starea economiei, dorinta de cumparare este in urcare, in schimb asteptarile privind cresterea veniturilor sunt neschimbate fata de cele trei luni anterioare, potrivit datelor GfK.

"Daca sfarsitul anului a venit cu semne bune pentru majoritatea tarilor europene (in cazul asteptarilor privind starea economiei - n.r.), Romania cunoaste un usor regres fata de trimestrul al treilea din 2013, de la -12, la -14 puncte", se arata in studiul Climatul de consum in Europa, efectuat in 14 tari europene de GfK, transmite MEDIAFAX.

Avand in vedere redresarea treptata inregistrata in UE, speranta consumatorilor romani de a avea mai multi bani pentru cumparaturi majore in lunile care urmeaza este si ea in crestere. Cu toate ca indicatorul dorintei de cumparare ramane in mod clar negativ, la -12,1 puncte, spre sfarsitul anului se inregistra o tendinta clar ascendenta.

"In ciuda cresterii continue din ultimii cativa ani, Romania ramane una dintre cele mai sarace natiuni din Europa, cu toate ca nivelul incepe sa creasca treptat. Acest lucru reiese, de exemplu, si din datele privind puterea de cumparare. Potrivit GfK, in 2013, puterea de cumparare per capita era in medie de 3.491 euro. Aceasta cifra reprezinta numai 27,1 procente din media europeana", potrivit GfK.

In ceea ce priveste asteptarile privind veniturile, GfK noteaza ca in cazul Romaniei nu se poate vorbi despre o revenire, ci mai degraba de o conservare a asteptarilor privind veniturile - indicatorul a scazut la -9, de la -8.

Potrivit studiului GfK, in Europa asteptarile consumatorilor privind starea economiei si veniturile au crescut in aproape toate tarile, ambele fiind mai ridicate la sfarsitul lui 2013 decat in anul precedent. Dorinta de cumparare continua sa inregistreze fluctuatii considerabile, insa prezinta si ea o tendinta usor ascendenta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.