Gazprom a redus cu 15% pretul gazelor livrate Greciei, pe o perioada de 10 ani, iar masura va fi aplicata retroactiv, din iulie 2013, astfel incat consumatorii vor primi diferenta inapoi, potrivit Ministerului elen al Mediului si Energiei, relateaza Kathimerini.

Acordul a fost convenit in urma interventiilor personale ale premierului elen Antonis Samaras si presedintelui rus Vladimir Putin.

Comunicatul ministerului elen nu dezvaluie tariful convenit de cele doua parti, dar surse apropiate situatiei au declarat ca acesta a fost stabilit la 395 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, fata de pretul de 460 de dolari, din ultimul trimestru al anului 2013, transmite MEDIAFAX.

Noul tarif apropie Grecia de tariful mediu din tarile Uniunii Europene si este printre cele mai scazute din regiune.

Ministerul a cerut deja conducerii companiei nationale de gaze DEPA sa modifice tarifele aplicate clientilor, de la 1 aprilie, si sa returneze 15% din sumele incasate din iulie anul trecut care s-ar ridica, potrivit surselor, pana la 70 de milioane de euro.

Consumatorii industriali si producatorii de electricitate vor incasa discountul direct de la DEPA, in timp ce consumatorii casnici si firmele mici vor primi banii de la companiile furnizoare din Atena, Salonic si Tesalia.

Acordul final urmeaza sa fie semnat la jumatatea lunii martie, dupa ce va fi aprobat de conducerile DEPA si Gazprom.

Discount-ul de 15% pentru gazele rusesti, combinat cu reducerea de pret obtinuta pentru importurile din Algeria si pretul asteptat din partea companiei turce Botas, in urma unui proces de arbitraj, formeaza un portofoliu competitiv pentru DEPA.

Exista insa si critici potrivit carora Grecia ar trebuit sa obtina un discount mai mare si o o perioada de retroactivitate mai lunga, din ianuarie 2013, asa cum au reusit alte state cu doi ani in urma, noteaza Kathimerini.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.