Un guvern condus de PSD ar fi mai predispus la experimente fiscale, precum proiectul privind restructurarea creditelor populatiei ("electorata"), in timp ce riscurile de incetare a acordului cu FMI si UE sunt tot mai mari, avertizeaza analistii ING Bank, dupa ruperea USL.

Alianta neobisnuita intre liberali si socialisti nu era destinata sa reziste, insa destramarea unei majoritati parlamentare de 74% va conduce la cresterea incertitudinilor politice dincolo de viitorul apropiat, se arata intr-o analiza a bancii.

"Mai mult, un guvern condus de socialisti ar putea fi mai predispus spre experimente fiscale (precum creditul fiscal acordat persoanelor indatorate care au venituri sub medie), mai ales in conditiile in care riscurile unei incetari a acordului de finantare cu FMI/Comisia Europeana/Banca Mondiala par tot mai ridicate", noteaza ING, transmite MEDIAFAX.

Analistii amintesc de reintrarea in insolventa a Hidroelectrica, situatie care face aproape sigura ratarea de catre executiv a listarii companiei pana la termenul convenit cu FMI, respectiv 30 iunie.

Prin schema fiscala pentru restructurarea creditelor populatiei, Guvernul vrea sa stimuleze consumul printr-un credit fiscal, sub forma unei reduceri acordate la plata impozitelor, pentru persoanele cu venituri sub salariul mediu net, de 1.610 lei, care obtin de la banca restructurarea creditelor.

PNL a anuntat marti ca renunta la functiile din Guvern si trece in opozitie, in contextul crizei politice care dureaza de mai multe saptamani.

"Desi un asemenea anunt era in mare masura asteptat dupa ce cu o zi in urma s-a proclamat esecul negocierilor dintre cele doua parti, faptul ca stirea a fost preluata de agentiile media internationale ar putea inca sa conduca la un episod de depreciere pentru leu", se arata in analiza bancii.

Riscurile unei astfel de evolutii sunt limitate de posibilitatea instalarii rapide a unui nou guvern, in timp ce "temerile legate de potentiale interventii oficiale vor tempera probabil presiunea de depreciere", afirma analistii.

Rata de schimb leu/euro a fluctuat usor in prima parte a sedintei interbancare de miercuri, jucatorii reactionand moderat la ruperea aliantei de guvernare. Cotatiile au urcat in prima ora de transferuri la 4,5200 lei/euro, unde au fost realizate majoritatea tranzactiilor. Cel mai mic nivel tranzactionat in prima parte a zilei a fost de 4,5120 lei/euro, iar maximul de 4,5200 lei/euro.

Citeste si:
Ședință decisivă, azi, la Guvern! Liderii PSD și PNL vor să conducă...
Ședință decisivă, azi, la...

Cursul de referinta anuntat de Banca Nationala a Romaniei a scazut usor, la 4,5144 lei/euro, paritate cu 0,29 bani (0,06%) sub cea publicata marti, de 4,5173 lei/euro.

Romania a incheiat cu FMI, la sfarsitul anului trecut, un acord stand-by cu o durata de doi ani, in valoare de 2 miliarde euro, care va fi tratat ca preventiv.

Pe langa tintele fiscale, Guvernul a promis repetat FMI ca va vinde companii controlate de stat si ca va lansa, la finele lunii iunie, oferte publice initiale pentru 15% din actiunile statului la Complexul Energetic Oltenia si Hidroelectrica.

Curtea de Apel Bucuresti a decis insa marti reintrarea Hidroelectrica in insolventa, iar in cazul complexului Oltenia evaluarea rezervelor de carbune va dura cel putin pana la jumatatea anului, astfel ca termenul convenit cu FMI privind listarea nu va fi respectat.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.