Un grup de parlamantari - intre care si presedintele Camerei Deputatilor - propune, printr-o initiativa legislativa depusa la Senat, ca persoanele care au luat credite in valuta sa le poata converti in lei, fara comisioane, costuri aditionale sau garantii suplimentare.

Potrivit proiectului, de aceasta facilitate ar urma sa beneficieze persoanele care au luat credite in euro sau in alte monede straine.

Pentru ambele categorii de credite conversia ar urma sa se poata face inclusiv in orice alta moneda straina.

Initiatorii propun ca aceste noi reglementari sa se aplice unitar contractelor de credit aflate in desfasurare la momentul intrarii in vigoare a legii, dar si contractelor de credit viitoare.

Conform initiativei, bancile vor fi obligate ca atunci cand valoarea creditului initial este depasita cu 20 la suta sa informeze consumatorul, acesta putand sa opteze pentru convertirea in moneda care il avantajeza mai mult, fara a dauna principiilor legilor si reglemetarilor interne ale institutiilor bancare, scrie MEDIAFAX.

"Consideram ca majorarea ratelor bancare datorate de catre consumatori cauzate de fluctuatiile ratei de schimb valutar este injusta functionand in detrimental romanilor care au credite in valuta, inclusiv in cazul contractelor de credit incheiate fara sa detina toate informatiile privind riscul pe care fluctuatiile cursului de schimb le are asupra ratelor", mentioneaza initiatorii in expunerea de motive.

Potrivit semnatarilor proiectului, creditele neperfoamnte si ratele restante la banci au ajuns sa constituie o problema sociala in Romania, statisticile BNR si INS certificand ca sumele restante la banci s-au inzecit in perioada 2008-2012: de la 2,28 miliarde de lei in mai 2008, la 23,7 miliarde de lei, in mai 2012.

Autorii proiectului arata ca, in prezent, pentru conversia creditelor in moneda nationala, consumatorii trebuie sa aduca garantii suplimentare bancilor, deoarece valoarea pietei imobiliare a scazut drastic in ultimii ani.

"Expunerea consumatorilor de credite in valuta la riscurile generate de fluctuatiile cursului de schimb valutar trebuie corectata prin masuri care sa protejeze consumatorii de buna-credinta care se confrunta, independent de vointa lor, cu greutatea sau imposibilitatea de a-si achita ratele lunare la banca", apreciaza initiatorii.

Citeste si:
În ce țări vor fi trimiși leii salvați din Ucraina. „Vor păși pe...
În ce țări vor fi trimiși...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.