In 2013, Petrom a inregistrat un profit record de 4,82 mld. lei (1,091 mld.euro), cu 22% peste cel din 2012, insa vanzarile au scazut cu 8%, la 24,18 mld.lei (5,47 mld.euro), in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, desi vanzarile de energie electrica au crescut.

In anul 2012, grupul a consemnat vanzari record, de 26,258 miliarde lei si un profit net de 3,946 miliarde lei.

Vanzarile consolidate au scazut cu 8% anul trecut comparativ cu 2012, la 24,185 miliarde lei, in principal din cauza vanzarilor mai mici de titei si produse petroliere, care au contrabalansat vanzarile crescute de energie electrica. Vanzarile din segmentul Rafinare si Marketing (R&M) au reprezentat 79% din totalul vanzarilor consolidate, cele din Gaze si Energie (G&E) au reprezentat 16%, iar cele din Explorare si Productie (E&P) au fost aproximativ 5%, se arata in raportul financiar publicat miercuri de grupul Petrom.

"In 2013, Romania a inregistrat o crestere economica mai mare decat anticipat, insa consumul a ramas scazut, iar povara fiscala a continuat sa creasca. In pofida cererii scazute din sectorul de gaze si electricitate, a contractiei marjelor de rafinare si preturilor la electricitate, Petrom a inregistrat o performanta financiara solida, datorita initiativelor de excelenta operationala si de control strict al costurilor, precum si datorita mediului favorabil al pretului la titei. In activitatea operationala, am crescut cu succes productia de hidrocarburi din Romania, compensand declinul natural, si ne-am angajat in parteneriate ce vizeaza deblocarea potentialului onshore. In Marea Neagra, am continuat activitatile de explorare prin finalizarea achizitiei de seismica 3D si am facut pregatirile pentru reluarea campaniei de explorare la jumatatea anului 2014", a declarat, in raport, directorul general al OMV Petrom, Mariana Gheorghe, citata de MEDIAFAX.

Ea a mentionat ca din momentul privatizarii, Petrom a asigurat dezvoltarea companiei si viitorul productiei de hidrocarburi, prin reinvestirea a aproximativ 85% din profiturile operationale, respectiv 10 miliarde euro cumulat.

"Continuarea acestei povesti de succes necesita un cadru favorabil investitiilor si fundamente solide de piata, pentru deblocarea pe deplin a potentialului nostru de crestere", a mai spus seful Petrom.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.