Un numar de sapte sau opt centrale de productie a energiei electrice si termice in cogenerare ar putea fi obligate sa returneze cateva sute de milioane de lei, reprezentand bonusuri de cogenare, intrucat in ultimii trei au incasat prea multi bani de la clienti, potrivit unor surse din ANRE.

"ANRE va publica, la sfarsitul lunii martie, rezultatele analizei privind supracomensarea in privinta bonusurilor de cogenerare. Din cele 37 de companii care primesc aceste bonusuri, in cazul a sapte sau opt exista elemente care conduc la concluzia ca sunt supracomensate", au declarat surse din ANRE, pentru MEDIAFAX.

Supracompensarea inseamna ca un producator de energie in cogenerare a primit un ajutor prea mare in raport cu necesarul de bani pentru asigurarea productiei de energie electrica si termica.

In Romania exista 37 de centrale in cogenerare, producand simultan energie si caldura. Acest tip de unitati beneficiaza pentru energia livrata de bonusuri cu o valoare anuala de 250-300 milioane euro, bani platiti de consumatori si care ajung la producatorii de energie termica pentru a fi investiti in eficientizare.

Daca cele sapte - opt unitati vor trebui sa returneze fiecare cateva zeci de milioane de lei, banii vor fi transferati catre Transelectrica, operatorul schemei de sprijin a productiei de energie si caldura in cogenerare de inalta eficienta.

Bonusul de cogenerare este incasat de companiile care produc simultan energie electrica si termica si este platita de orice consumator. Bonusul se aplica in intervalul 2011-2023, iar ponderea in facturi este de 2-3%.

Acest bonus este perceput in baza unei directive europene, cu scopul de a sprijini investitiile in tehnologiile mult mai eficiente de producere a energiei, si a fost autorizat de Comisia Europeana in 2010.

Valoarea contributiei pentru cogenerare a fost anul trecut de 0,0231 lei/kWh, exclusiv TVA, iar in acest an a fost redusa cu 20,4%, la 0,01838 lei/kWh, exclusiv TVA. Aceasta scadere s-a reflectat in facturile consumatorilor printr-o diminuare de 4 lei a valorii bonusului, de la 21 la 17 lei.

Citeste si:
Ilinca Vandici, despre marea finală „Bravo, ai stil!”. Producătorii...
Ilinca Vandici, despre marea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.