Produsul Intern Brut (PIB) a crescut anul trecut cu 3,5%, potrivit primelor estimari ale Institutului National de Statistica (INS), semnificativ peste cele mai recente prognoze ale autoritatilor (2,8%) si analistilor, dupa un avans de 5,2% in ultimul trimestru, fata de octombrie-decembrie 2012.

Atat cresterea anuala, cat si cea trimestriala se plaseaza la cele mai mari valori din anul 2008 pana in prezent.

"Conform primelor estimari, Produsul intern brut in trimestrul IV 2013 a fost, in termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul III 2013 (date ajustate sezonier). Fata de acelasi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a inregistrat o crestere cu 5,2% pe seria bruta si cu 5,1% pe seria ajustata sezonier. In anul 2013, Produsul intern brut a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%", a anuntat vineri INS, citat de MEDIAFAX.

Datele reprezinta "estimarile semnal" ale Statisticii. Varianta provizorie a evolutiei PIB pentru anul trecut va fi anuntata la 5 martie.

Cresterea anuntata de INS este mult peste cea estimata de autoritati (2,8%) si analisti, ale caror anticipatii se plasau intre 2% si 3%, dupa o crestere semnificativa a industriei si agriculturii.

Pentru 2014, guvernul si FMI mizeaza pe un avans economic de 2,2%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.