Profitul net al Bancii Transilvania a crescut anul trecut cu 17%, la 374,9 milioane lei, iar activele au urcat cu 8,4%, la 32,06 miliarde lei, a anuntat joi institutia de credit.

Banca a raportat un profit brut de 443,1 milioane lei, cu 30% peste nivelul din anul precedent.

Veniturile operationale au avansat cu 12%, la aproape 1,66 miliarde lei.

"Rezultatul pozitiv din anul 2013 al Bancii Transilvania a fost sprijinit, de asemenea, de initiativele de eficientizare a activitatilor, respectiv de cele de control al costurilor, care au dus la o imbunatatire a raportului cost/venit cu peste trei puncte de baza, ajungand la 48,7%", se arata intr-un comunicat al institutiei de credit, transmite MEDIAFAX.

Soldul creditelor a avansat cu 9%, la 19,16 miliarde lei, iar resursele atrase de banca de la clienti s-au majorat cu 11%, la 25,8 miliarde lei, astfel ca raportul credite-depozite s-a plasat la 74,25%.

In ultimul trimestru al anului trecut fost acordate peste 25.000 de credite noi pentru persoane fizice si companii, in valoare totala de 3,179 miliarde lei.

Numarul de clienti activi ai bancii pe ambele segmente s-a apreciat de la 1,67 milioane la finele anului 2012 la aproape 1,76 milioane in 2013. Banca s-a concentrat pe clientii retail, IMM-uri si segmentele specializate, respectiv agricultura si domeniul medical.

In corelatie cu baza de clienti activi, numarul de operatiuni derulate prin conturi BT a crescut cu peste 8% fata de aceeasi perioada a anului 2012.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezentau la sfarsitul anului trecut 12,57% din totalul portofoliului de imprumuturi, sub media sistemului bancar din Romania. Gradul de acoperire a creditelor neperformante cu provizioane aferente si garantii ipotecare era de 122,4%, situandu-se la un nivel relativ constant pe parcursul ultimilor doi ani.

Cheltuielile nete cu provizioanele pentru active si angajamente de creditare au fost de 407 milioane lei, in crestere cu 9%, dar s-au incadrat in tinta de buget pentru 2013.

Citeste si:
reConstruct Forum 2023: Cât mai avem de așteptat până când...
reConstruct Forum 2023: Cât...

Soldul total al provizioanelor a ajuns la 2,49 miliarde lei, comparativ cu 2,11 miliarde lei la sfarsitul anului 2012.

Banca Transilvania a incheiat anul cu un portofoliu de 2,1 milioane carduri, generand tranzactii cu 13% mai mari fata de anul precedent. Cota de piata a bancii privind volumul tranzactiilor a depasit 17%, potrivit datelor proprii.

Solvabilitatea bancii s-a plasat la 13,78%, luand in considerare profitul cumulat al anului.

"Obiectivul major al bancii pentru 2014 este cresterea veniturilor si eficientizarea proceselor. Focusul nostru este cresterea responsabila, vanzarile, mentinerea cresterii bazei de clienti, cresterea volumului de operatiuni, respectiv cresterea sinergiilor atat persoane juridice - persoane fizice, cat si dintre banca si subsidiarele sale", a declarat directorul general al Bancii Transilvania, OmerTetik.

Citeste si:
Ce venituri cresc în 2024: pensii, salarii profesori, primari și...
Ce venituri cresc în 2024:...

Banca Transilvania are ca actionari Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 14,61% din titluri, si Bank of Cyprus, care controleaza 9,9% din actiuni, preluate in anul 2009. Printre actionarii semnificativi se regasesc SIF Moldova (5%), presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila, si International Finance Corporation, divizie a Grupului Bancii Mondiale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.