BRD Group Societe Generale a suferit anul trecut o pierdere de 385 milioane lei, din cauza cresterii provizioanelor, care au atins un grad de acoperire de 69%, fiind al doilea an consecutiv in care banca inchide cu un rezultat negativ de sute de milioane de lei.

"In anul 2013, sistemul bancar romanesc a continuat sa parcurga o faza de consolidare. In ultimele 12 luni, la nivelul sistemului a avut loc o scadere a volumului creditelor (-4,2%), determinata de evolutia sectorului corporate, in paralel cu o crestere dinamica a depozitelor (+7,4%), in special pe piata clientilor companii (+10,1%)", se arata in comunicatul BRD remis Bursei de Valori Bucuresti.

Volumul creditelor brute acordate de BRD clientelei de persoane fizice a atins 17,2 miliarde lei, in crestere cu 1% (in comparatie cu o scadere de 2% la nivelul sistemului bancar). Activele bancii insumau 47 de miliarde lei, in scadere cu aproape 900 milioane lei fata de 2012.

"Gratie pozitiei de lider in programul «Prima Casa», volumul creditelor imobiliare a crescut cu 20,4%, semnificativ peste media pietei (+8.9%), ceea ce a condus la o crestere cu 1,7 puncte procentuale a cotei de piata. In privinta creditelor corporate, cererea redusa a determinat o scadere de 12,5% a volumului creditelor brute, pana la 16,3 miliarde lei", se mai spune in comunicat.

Pe parcursul anului trecut, depozitele au inregistrat o crestere de 12,8%, la 36,14 miliarde lei, comparativ cu o dinamica de 7,4% la nivelul pietei.

"Cu un raport credite/depozite care s-a imbunatatit pana la 76,8% la sfarsitul anului 2013 (- 22 puncte procentuale comparativ cu anul 2012), BRD a continuat sa-si intareasca structura bilantiera si sa-si consolideze gradul de autonomie financiara", se mai aratã in comunicat.

Venitul net bancar a scazut cu 6,9% comparativ cu 2012, in special din cauza diminuarii marjei nete de dobanda. Aceasta evolutie a fost determinata in principal de contractia volumului creditelor nete pe segmentul corporate. Venitul net din comisioane a scazut cu 4,7%, in mare masura din cauza incetinirii activitatii de creditare.

In anul 2013, banca a reusit sa mentina un control strict al costurilor, care a condus la o reducere cu 5,6% a cheltuielilor operationale, aspect care a permis mentinerea raportului cost/venit la un nivel scazut (47,1%, sub media pietei).

Citeste si:
Detalii mai puțin știute despre soția lui Nosfe. Cei doi s-au...
Detalii mai puțin știute...

"In contextul scaderii valorii garantiilor si al cresterii proportiei expunerilor aflate in insolventa, banca si-a consolidat nivelul acoperirii cu provizioane a creditelor neperformante (de la 51,9% in 2012 la 68,9% la sfarsitul anului 2013), efort care s-a tradus printr-un cost al riscului ridicat la nivelul portofoliului de credite pentru IMM-uri", se mai spune in comunicat.

Cu o baza de capital solida, banca pastreaza un nivel confortabil al adecvarii capitalului, de 14,3% (+0,3 puncte procentuale), semnificativ superior cerintelor reglementare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.