Banca centrala a Kazahstanului a devalorizat tenge-ul cu 19%, cea mai agresiva decizie incepand de la criza financiara mondiala, pe fondul deprecierii rublei rusesti si retragerilor de capital din pietele emergente, declansate de reducerea programului de relaxare cantitativa al Rezervei Federale.

Banda indicativa de variatie a monedei nationale kazahe, stabilita in consiliu monetar, a fost mutata la 185 unitati pe dolar, plus/minus 3 unitati, a anuntat marti banca centrala, intr-un comunicat preluat de Bloomberg.

In urma deciziei, tenge-ul a scazut pe piata interbancara la 185,87 unitati pe dolar, fata de 155,53 unitati la finele sedintei de tranzactionare de luni, indicand o devalorizare de 19%, potrivit datelor Bloomberg.

"In urma reducerii programului de relaxare cantitativa din SUA, capitalul iese din pietele emergente si merge catre pietele dezvoltate, ceea ce a generat presiuni asupra monedelor", se arata in comunicat, scrie MEDIAFAX.

Pietele emergente traverseaza cel mai prost inceput de an de la criza financiara mondiala din 2008-2009, retragerile masive de capital generand volatilitate ridicata si determinand masuri agresive din partea autoritatilor din tari ca Turcia, Argentina, Ucraina sau India.

In a doua parte a lunii ianuarie, bancile centrale din Turcia, India si Africa de Sud au fost nevoite sa creasca semnificativ dobanzile de politica monetara pentru a opri iesirile de capital. Ucraina a impus restrictii asupra tranzactiilor cu valuta pentru a stopa declinul grivnei in contextul nivelului relativ scazut al rezervelor valutare dupa interventiile pe piata din ulimii doi ani. Argentina a relaxat restrictiile asupra achizitiei de dolari de catre firme si populatie, dupa o depreciere puternica a peso-ului.

Banca centrala kazaha a aratat, in comunicat, ca decizia de marti va imbunatati competitivitatea economica a tarii si va reduce presiunile speculative din piata valutara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.