Cresterea economica a Frantei va incetini la 0,2% in primul trimestru al acestui an, de la 0,5% in ultimele trei luni ale anului trecut, arata un sondaj realizat in randul companiilor de banca centrala de la Paris.

Sondajul, efectuat in ianuarie, a indicat ca increderea din industria prelucratoare franceza a ramas stabila in ianuarie, iar pentru luna februarie, Banca Frantei anticipeaza continuarea expansiunii, potrivit MarketWatch.

Potrivit MEDIAFAX, un indicator al sectorului serviciilor a inregistrat o imbunatatire usoara. Companiile active in domeniu se asteapta, de asemenea, la crestere in februarie.

Estimarea privind incetinirea cresterii PIB si un raport separat privind scaderea productiei industriale in decembrie fata de noiembrie sugereaza ca presedintele francez Francois Hollande ar putea avea dificultati in revitalizarea economiei.

Economia Frantei nu a crescut deloc in 2012, iar analistii se asteapta ca datele oficiale, care vor fi publicate vineri, sa arate doar o imbunatatire usoara in 2013.

Companiile din Franta au redus investitiile in timpul mandatului lui Hollande, iar somajul a urcat, in pofida cheltuielilor de miliarde de euro ale statului pentru crearea de locuri de munca, potrivit Wall Street Journal.

Hollande a semnalat o schimbare a politicii, mizand ca o reducere a taxelor pe forta de munca va determina firmele sa investeasca si sa angajeze, stimuland astfel economia.

Productia industriala slaba din decembrie este explicata partial prin faptul ca vremea mai clada decat ar fi fost normal a scazut consumul de energie in Franta.

Economistii avertizeaza ca este nevoie de timp ca antreprenorii sa simta beneficiile planurilor lui Hollande, in prezent discutate cu sindicatele si care ar putea intra in vigoare din 2015. Intre timp, companiile nu vor genera, probabil, activitatea de care economia are nevoie pentru a creste rapid.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.