Banca Nationala a Romaniei (BNR) nu va mai reduce dobanda de politica monetara, nivelul de 3,5% stabilit marti urmand sa fie mentinut pentru o perioada destul de lunga, a declarat viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu intr-un interviu acordat Wall Street Journal (WSJ).

"Am incheiat ciclul de relaxare. Avand in vedere situatia actuala, locala si internationala, ne asteptam sa ramanem la acest nivel pentru o perioada destul de lunga", a afirmat Olteanu la New York, potrivit WSJ.

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a redus marti dobanda de politica monetara de la 3,75% la 3,5% pe an, un nou minim istoric. Este cea de-a sasea scadere a dobanzii de la inceputul anului trecut.

Pietele emergente din intreaga lume sunt afectate de retrageri masive de capital, dupa ce Rezerva Federala a Statelor Unite a redus programul de injectii de lichiditate prin preluarea de obligatiuni. Mai multe state emergente, printre care si Turcia, au fost nevoite sa majoreze dobanzile in ultimele saptamani pentru a stopa deprecierile monedelor nationale si pentru a opri iesirile de capital.

Olteanu a afirmat, in interviul acordat WSJ, ca turbulentele de pe pietele emergente i-ar putea determina pe investitori sa retraga capital si din Romania, scrie MEDIAFAX.

El a explicat totodata ca nivelul scazut al inflatiei din Romania ofera bancii centrale spatiu de manevra pentru relaxarea politicii monetare. Rata inflatiei a fost anul trecut de 1,55%, atingand un minim istoric.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.