Castigul salarial mediu net a crescut in decembrie, fata de luna anterioara, cu 110 lei (6,7%), la 1.760 lei, ca urmare a acordarii de prime, cele mai mari castiguri, de 4.515 lei, fiind inregistrate in intermedieri financiare, iar cele mai mici, 940 lei, in hoteluri si restaurante, potrivit INS.

"In luna decembrie 2013, in majoritatea activitatilor din sectorul economic nivelul castigului salarial mediu net a inregistrat cresteri fata de luna noiembrie 2013 ca urmare a acordarii de prime ocazionale (inclusiv pentru sarbatori, sfarsitul de an si pentru performante), sume din profitul net si alte fonduri (inclusiv tichete cadou si tichete de masa) sau a realizarii de productii ori incasarilor mai mari (functie de contracte). De asemenea, cresterile castigului salarial mediu net au fost influentate in unele activitati economice si de disponibilizarile de salariati cu castiguri salariale mici", arata Institutul National de Statistica, potrivit MEDIAFAX.

Cele mai mari cresteri ale castigului mediu net au fost in fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului (26,7%), in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea calculatoarelor si a produselor electronice si optice (intre 21% si 23,5%), in transporturi pe apa, telecomunicatii, extractia petrolului brut si a gazelor naturale, fabricarea hartiei si a produselor din hartie (intre 18% si 19,5%), respectiv in industria metalurgica, productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea altor produse din minerale nemetalice, tranzactii imobiliare, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), fabricarea produselor din tutun (intre 15% si 18%).

Scaderi, cauzate de acordarea in luna precedenta a primelor ocazionale ori de nerealizarile de productie ori incasarile mai mici (functie de contracte), au fost raportate pentru transporturile aeriene (cu 3%), respectiv tabacirea si finisarea pieilor, inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor (0,5%).

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna noiembrie in sanatate si asistenta sociala (1,8%), respectiv in administratia publica (1,1%) ca urmare a acordarii de prime ocazionale ori sume din alte fonduri.

In invatamant castigul salarial mediu net a inregistrat o scadere (cu 3,7%), fiind influentat de reducerea sumelor reprezentand plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a inceperii vacantei scolare.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Comparativ cu luna decembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu 3,7%. Indicele castigului salarial real fata de aceeasi perioada a anului precedent a fost de 102,1%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.