Autoritatile si echipele de experti ale FMI si CE au ajuns la un acord la nivel tehnic dupa discutiile privind prima si a doua evaluare a programului economic, amanarea implementarii accizei majorate la carburanti urmand sa fie acoperita prin inghetarea unor cheltuieli ale statului, potrivit institutiilor financiare internationale.

Reprezentantii institutiilor financiare internationale noteaza ca majoritatea criteriilor pentru finele lunii decembrie a anului trecut au fost indeplinite, conform unui comunicat publicat marti de Fondul Monetar International si Comisia Europeana.

"S-a ajuns la un acord la nivel tehnic. Programul ramane, in linii mari, in directia cea buna. Majoritatea criteriilor de performanta stabilite pentru finele lunii decembrie 2013 au fost indeplinite sau sunt aproape indeplinite", se arata in declaratia de la finalul vizitei, transmite MEDIAFAX.

Problema accizei majorate la carburanti, care a generat tensiuni politice si a condus la amanarea incheierii primei evaluari a acordului, a fost depasita pentru moment.

"Amanarea pentru inca o perioada a implementarii accizelor la carburanti va fi compensata prin inghetari pe partea de cheltuieli", se spune in comunicat.

Echipele Fondului Monetar International si Comisiei Europene s-au aflat la Bucuresti in perioada 21 ianuarie - 4 februarie pentru discutii privind prima si a doua evaluare a programului economic convenit anul trecut.

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca acciza de 7 eurocenti va fi introdusa din aprilie la benzina si motorina, iar presedintele Traian Basescu va semna documentele pentru ca acordul cu FMI sa redevina operational, deoarece memorandumul nu va include aceasta masura.

Totodata, primul ministru a precizat ca in functie de incasarile din primele sase luni se vor aplica reduceri de cheltuieli la unele ministere la prima rectificare din acest an.

Institutiile financiare internationale si guvernul mizeaza pe o crestere de 2,2% a Produsului Intern Brut in acest an, dupa un avans de 2,8% in 2013, datorat in principal productiei industriale si recoltei bogate, potrivit comunicatului publicat marti de CE.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Pentru acest an este asteptata consolidarea cererii interne, pe fondul sprijinului acordat prin politici publice, dar si ca urmare a unei mai bune absorbtii a fondurilor UE, combinate cu o crestere a increderii, se mai arata in comunicat.

Inflatia va continua sa scada in prima jumatate a acestui an si va reveni in semestrul al doilea spre partea superioara a intervalului tintit de BNR, anticipeaza expertii institutiilor financiare internationale.

Totodata, deficitul de cont curent ar urma sa fie mentinut intre 1-1,5% din PIB, "contribuind astfel la pozitia externa puternica a Romaniei, care a ajutat tara sa depaseasca recentele presiuni din pietele emergente", noteaza FMI si CE.

Pe partea fiscala, deficitul bugetar tintit pentru acest an este de 2,2% din PIB.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.