Presedintele Traian Basescu a primit duminica, la Palatul Cotroceni, delegatia comuna a Fondului Monetar International, CE si Banca Mondiala, seful statului transmitand ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina, deoarece nu o considera necesara.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, in cadrul intrevederii presedintele Traian Basescu s-a aratat nemultumit ca stocul arieratelor societatilor de stat nu a scazut conform intelegerii dintre Guvernului Romaniei si institutiile financiare internationale, transmite MEDIAFAX.

In plus, seful statului s-a aratat nemultumit si pentru ca nu este luata in calcul o reducere suficienta a deficitului structural, ceea ce poate duce la masuri fiscale suplimentare.

Presedintele Traian Basescu a tinut sa sublineze din nou ca nu sustine introducerea unei accize suplimentare pentru benzina si motorina deoarece nu o considera necesara, cheltuielile bugetare putand fi acoperite fara aplicarea acestei accize, se mai arata in comunicatul de presa al Administratiei Prezidentiale.

Anterior, surse oficiale declarau, ca presedintele Traian Basescu va semna scrisoarea cu FMI daca acciza de 7 eurocenti la benzina nu va fi specificata in document, iar acciza la motorina va fi amanata cel putin 3 luni, masura agreata de premierul Victor Ponta, dar nu si de PNL, care vede astfel diminuate sansele reducerii CAS din iulie.

"Fondul este flexibil si insista doar pe acoperirea deficitului creat prin amanarea accizei de 7 eurocenti la carburanti. Nici macar modul de compensare nu va fi detaliat in scrisoare, dar este evident ca pana la mijlocul anului se vor face economii de cheltuieli la unele ministere. Dupa cum era de asteptat, cele mai importante reduceri o sa fie operate acolo unde s-au dat cei mai multi bani. Daca la mijlocul anului veniturile se vor ridica la nivelul programat, atunci rectificarea nu va consfintii o reducere de cheltuieli la aceste ministere", au explicat surse oficiale.

Se pare ca Basescu a transmis oficialilor FMI, inca de la prima intrevedere din aceasta misiune, ca nu va semna scrisoarea de intentie atat timp cat documentul prevede explicit majoarea accizei la benzina si motorina cu 7 eurocenti.

O misiune a FMI se afla la Bucuresti, impreuna cu reprezentanti ai Comisiei Europene si ai Bancii Mondiale, pentru discutii privind prima si a doua evaluare a acordului stand-by, vizita care se va incheia miercuri, 5 februarie.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Recent, premierul Victor Ponta declara ca misiunea FMI la Bucuresti va fi incheiata cu o scrisoare de intentie in orice conditii, dar ramane de vazut daca documentul va fi semnat si de presedintele Traian Basescu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.