Fondul Monetar International (FMI) cere, ca reactie la instabilitatea aparuta pe pietele emergente, adoptarea urgenta in unele tari afectate a unor politici macroeconomice coerente si a altor actiuni, relateaza CNBC.

Pietele emergente au fost afectate in ultima saptamana de temeri legate de incetinirea cresterii economice, ca urmare a reducerii de catre Rezerva Federala (Fed) a Statelor Unite a masurilor de stimulare a economiei americane. Fed a decis in aceasta saptamana sa reduca achizitiile lunare de obligatiuni cu 10 miliarde de dolari, la 65 de miliarde de dolari.

Investitorii au retras 1.870 miliarde de dolari de pe burse la nivel mondial saptamana trecuta, in asteptarea sedintei de politica monetara a Fed.

Monedele emergente, precum rubla, lira turceasca si randul sud-african, au scazut puternic, iar unele banci centrale au fost nevoite sa mareasca dobanzile, scrie MEDIAFAX.

"Este dificil de identificat un factor unic declansator al vanzarilor de active, dar turbulentele scot in evidenta situatia dificla a unor tari, din cauza conditiilor mai dificile de finantare externa, cresterii economicea mai lente si preturilor mai mici ale materiilor prime", potrivit unui comunicat al FMI.

Fondul a notat faptul ca unele tari au reactionat "in forta" la turbulente, dar ca este nevoie de politici coerente si de o comunicare buna intre economiile afectate.

Institutia avertizeaza totodata ca bancile centrale trebuie sa fie atente la conditiile de accesare a lichiditatilor pe pietele internationale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.