Autoritatile trebuie sa ia in calcul si sa analizeze toate efectele posibile ale unei reduceri "drastice si bruste" a comisioanelor interbancare pentru platile cu cardul prin legislatie,astfel incat sa nu impacteze negativ investitiile in tehnologiile de plata si utilizarea cardurilor.

"Pentru a crea un cadru favorabil utilizarii extinse a platilor electronice, este esential ca toti jucatorii din industria platilor sa poata opera si sa concureze in conditii egale. Acest lucru este vital pentru a asigura continuarea investitiilor si a inovatiei, care vor oferi diversitatea optiunilor, confortul si securitatea pe care consumatorii si comerciantii le asteapta si le pretind in mod justificat", se arata intr-un comunicat al Visa Europe.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta care prevede limitarea comisioanelor interbancare pe care banca emitenta a cardului le percepe de la banca acceptatoare, prin ale carei terminale se realizeaza plata la comerciant, la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cardurile de credit.

Nerespectarea nivelurilor maxime ale comisioanelor sau informatiilor obligatorii din acrodurile banca-comerciant constituie contraventie si vor fi sanctionate cu amenzi cuprinse intre 10.000 de lei si 200.000 de lei.

Reprezentantii Visa Europe si-au expimat punctul de vedere privind reglementarea avuta in vedere de Finante, dupa ce in urma cu doua zile cei de la MasterCard au transmis ca reducerea comisioanelor interbancare la tranzactiile cu cardurile impusa de legislatie poate conduce la cresterea costurilor de utilizare pentru detinatorii de carduri si la investitii mai mici din partea institutiilor financiare in dezvoltarea infrastructurii de plati, scrie MEDIAFAX.

Potrivit Visa, comisioanele interbancare joaca un rol esential in echilibrarea sistemului de plata pentru toate partile implicate, de la detinatorii de carduri, comercianti pana la bancile emitente si acceptatoare, dar si in stimularea folosirii platilor electronice.

"Fiecare piata este unica si flexibilitatea in stabilirea nivelurilor comisioanelor interbancare in Europa ar trebui sa permita incurajarea optiunii de plata potrivite pentru fiecare piata in parte, in special pe pietele unde nivelul de dezvoltare a platilor electronice este intr-un stadiu incipient", se spune in comunicat.

Citeste si:
Visa și Mastercard își suspendă operațiunile din Rusia
Visa și Mastercard își...

Compania aminteste ca Romania are in prezent cel mai scazut nivel de penetrare a cardurilor din Europa, de 7% din totalul cheltuielilor de consum ale populatiei, fata de media europeana de 30%. Totodata, se situeaza pe unul dintre primele locuri in ceea ce priveste nivelul economiei subterane, cu 28% din PIB.

"Cu toate acestea, se inregistreaza o crestere puternica a utilizarii platilor electronice si este evident faptul ca romanii sunt foarte deschisi sa accepte inovatia in domeniul platilor, beneficiind astfel de confort si securitate sporite", apreciaza reprezentantii Visa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.