Un program de realizare de perdele forestiere de-a lungul drumurilor nationale, pentru protectie impotriva inzapezirii, ar putea fi implementat din primavara, Departamentul pentru Ape si Paduri avand alocata in acest scop suma de 30 de milioane de lei.

Programul national de realizare a perdelelor forestiere pentru protectia autostrazilor si drumurilor nationale a fost aprobat prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului (OUG) in 23 decembrie 2013.

In Romania necesarul de perdele forestiere de protectie de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale este de 1.720 km, in prezent nefiind realizata nicio perdea forestiera de protectie de acest tip, se arata in textul OUG.

Programul urmeaza sa fie implementat de consiliile judetene, cu finantare de la bugetul de stat, in limita fondurilor aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetul Ministerului Mediului si Schimbarilor Climatice - Departamentul pentru Ape, Paduri si Piscicultura si din fonduri aprobate anual cu aceasta destinatie in bugetele locale ale consiliilor judetene.

Ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga a declarat pentru MEDIAFAX ca a fost deocamdata alocata pentru program suma de 30 de milioane de lei, obtinuta din vanzarea de certificate verzi. Aceste fonduri ar trebui sa acopere realizarea de perdele forestiere pe 870 de kilometri de-a lungul autostrazilor si drumurilor nationale, pentru care au fost intocmite documentatiile tehnico - economice.

Pe de alta parte, trebuie clarificata situatia terenurilor pe care vor fi plantati arborii. Proprietarii terenurilor care marginesc drumurile nationale sunt incurajati sa faca parte din program si sa permita realizarea perdelelor pe proprietatile lor, in schimbul unei rente. In cazul celor care nu accepta, exista temei pentru expropriere, asa cum este cazul celor peste 100 de proprietari care au terenuri de-a lungul autostrazilor A1 si A2, a precizat Lucia Varga.

Ministrul a tinut sa faca un apel catre detinatorii de terenuri sa fie parte in program, aratand ca astfel acesta ar putea fi demarat mai repede si plantarea ar putea avea loc in primavara. In schimb, daca se impune exproprierea, procedurile dureaza mai mult, iar implementarea programului ar putea incepe abia in toamna.

Potrivit Codului Silvic, "persoanele fizice sau juridice care sunt de acord si pe ale caror terenuri agricole se infiinteaza perdele forestiere de protectie raman in continuare proprietari pe terenul respectiv si pe padurea astfel infiintata si primesc anual, pana la inchiderea starii de masiv, o compensatie a pierderii de venit in cuantum de 10 ori pretul mediu al unui metru cub de masa lemnoasa pe picior, stabilit in conditiile legii, la hectar, corespunzator suprafetei efectiv ocupate de perdelele forestiere de protectie".

Citeste si:
Sarea și nisipul de pe drumuri, pericol pentru mașini. Soluții...
Sarea și nisipul de pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.