Inculpatii din dosarul "Transformatorul" au dat dovada de un comportament grav cand "au vandut fier vechi la pret de componenta noua", iar functiile acestora amplifica gravitatea situatiei, de aceea pedepsele lor trebuie marite, a aratat marti, la instanta suprema, procurorul DNA.

In fata completului de cinci magistrati care judeca recursurile din dosarul "Transformatorul", procurorul DNA prezent la dezbaterile finale a aratat ca pedepsele aplicate in iulie 2013 de un complet de trei judecatori de la instanta suprema sunt mici, "orientate spre minimum", desi probele de la dosar dovedesc o situatie grava, fapte grave, comise in complicitate, de catre toti cei inculpatii in acest dosar.

Potrivit MEDIAFAX, magistratul DNA a aratat ca nu era posibila aplicarea unei pedepse de cinci ani de inchisoare in cazul unor fapte de complicitate, asa cum este cazul lui Relu Fenechiu, si pedepse de sase ani de inchisoare pentru fapta directa, in contextul in care toti inculpatii au dat dovada de perseverenta infractionala, faptele avand un grad sporit de periculozitate.

"Se impune majorarea pedepselor, pentru ca probele dovedesc ca exercitarea abuziva si atitudinea abuziva a celor trei directori din perioada 2002-2005 de la SISEE Moldova a facut ca firmele fratilor Fenechiu sa aiba o piata continua de desfacere prin furnizarea de «fier vechi la pret de componenta noua»", a aratat procurorul DNA.

Potrivit magistratul, cei trei fosti directori de la Sucursala de Intretinere si Servicii Energetice Electrice Moldova au comis fapte in forma continuata, au cumparat inutil de la firma lui Relu si Lucian Fenechiu componente electrice foarte vechi, unele nefunctionale si inutile pentru reteaua de electricitate, astfel ca numeroase componente au ramas pana in prezent in stocurile acestei companii.

Procurorul a mai aratat ca piesele erau depasite pentru sistemul energetic romanesc si ca, in acest fel, timp de patru ani li s-a asigurat fratilor Fenechiu o piata de desfacere sigura, directorii SISEE si angajatii firmelor lui Fenechiu fiind constienti de inutilitatea acelor componente.

"Angajatii lui Fenechiu aveau reprezentarea clara ca vindeau piese vechi si inutile. Totodata, atat ei, cat si conducerea SISEE Moldova au incercat sa-si acopere urmele prin facturi de la societati de tip fantoma, iar totul releva perseverenta infractionala a acestor inculpati, precum si un efort infractional comun, motive pentru care actualele pedepse sunt mici si trebuiesc majorate", a aratat procurorul.

Citeste si:
ÎCCJ a respins recursul în casație formulat de Elena Udrea. Decizia...
ÎCCJ a respins recursul în...

Avocatul lui Relu Fenechiu a spus in fata instantei ca acesta ar trebui achitat.

Completul de cinci judecatori al instantei supreme trebuia sa ia in discutie luni dosarul "Transformatorul, insa discutiile si pledoariile finale au fost amanate pentru marti, dupa ce avocatii lui Relu si Lucian Fenechiu au aratat ca acestia nu au putut sa se prezinte, din cauza vremii.

In 12 iulie 2013, Relu Fenechiu, atunci ministru al Transporturilor, a fost condamnat de instanta suprema, in dosarul "Transformatorul", la cinci ani de inchisoare cu executare si trei ani interzicerea unor drepturi, pentru complicitate la abuz in serviciu in forma calificata. In urma deciziei de condamnare, Relu Fenechiu a demisionat din functia de ministru al Transporturilor.

La aceeasi pedeapsa au fost condamnati fratele ministrului Transporturilor, Lucian Fenechiu, si Mihai Bogdan Damian.

Citeste si:
Fenechiu: Doamna judecator Sofica Dumitrascu mi-a facut o surpriza...
Fenechiu: Doamna judecator...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.