Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, in cadrul unui eveniment al Camerei de Comert Romano-Germane, ca obiectivul Guvernului trebuie sa fie competitivitatea, iar cuvantul de ordine, restructurarea, mentionand ca "nu putem fi competitivi pe deplin pana cand sectorul de stat nu se diminueaza".

"Romania trebuie sa se uite foarte bine la economia ei, sa vada daca este suficient de competitiva pentru a intra in zona euro", a mai spus Traian Basescu, adaugand ca, fara o economie competitiva, sansele de a supravietui si a continua evolutia in zona euro sunt extrem de mici.

Potrivit sefului statului, competitivitatea trebuie sa fie obiectivul major al actiunii interne a Guvernului.

"Aici nu ne putem plange de investitorii straini, este clar. Sectorul privat este competitiv. (..) Marea problema este sectorul de stat, fie ca vorbim de marile companii de transport feroviar, fie ca vorbim de operatorii de energie sau producatorii de gaze", a spus Basescu.

El a afirmat ca, in acest context, cuvantul de ordine care trebuie folosit este "restructurarea".

"Aici trebuie folosit cuvantul de ordine restructurare, cresterea performantelor in investitii pentru modernizare. Sunt constient si de faptul ca nu putem fi competitivi pe deplin pana cand sectorul de stat nu se diminueaza, prin privatizari, partiale sau majoritare", a precizat seful statului.

El a aratat ca "avem aceasta problema, a managementului in companiile de stat si a calificarii fortei de munca".

Presedintele a spus ca obiectivul major al Romaniei este sa continue procesele de integrare europena, pentru ca "nu poate ramane, economic, social, politic, in afara unui proces puternic de integrare in structurile europene, chiar daca ne aflam la periferie".

"Obiectivele sunt acompaniate de un parteneriat cu FMI, Comisia Europeana si cu Banca Mondiala si programele care au fost si vor fi convenite in continuare cu aceasta troica partenera cu guvernul Romaniei vor fi orientate spre atingerea acestor obiective. Integrare, integrare, integrare, singura sansa ca Romania sa ajunga, in timp, la un nivel de performanta economica, sociala, de satisfactie a populatiei, care sa fie cu adevarat la nivel european", a spus Traian Basescu.

Citeste si:
Traian Băsescu a fost internat la Spitalul Militar din Bucureşti
Traian Băsescu a fost...

Presedintele a mai aratat ca trei dintre criteriile de la Maaschtrict sunt indeplinite, apreciind ca anul aceasta avem sansa sa indeplinim toate cele cinci criterii.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.