Grupul Rompetrol va relua programul de investitii in Romania, dupa ce Guvernul a aprobat miercuri memorandumul prin care statul va incasa 200 milioane dolari pentru rascumpararea de catre KazMunaiGaz din Kazahstan a unui pachet reprezentand 26,69% din actiunile Rompetrol Rafinare Constanta.

"Apreciem decizia si determinarea autoritatilor pentru gasirea si adoptarea unei solutii mutual benefice. Este un semnal pozitiv pentru mediul de afaceri, care are nevoie de un climat economic clar si previzibil, dar si de sprijin pentru atragerea si realizarea de noi investitii", a declarat intr-un comunicat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte al grupului Rompetrol.

Potrivit MEDIAFAX, Guvernul a aprobat o hotarare prin care se sting, pe cale amiabila si reciproc avantajos, litigiile aflate pe rolul instantelor de judecata dintre Ministerul Finantelor si grupul Rompetrol.

De asemenea, grupul Rompetrol s-a angajat sa cumpere de la statul roman un numar de actiuni emise de Rompetrol Rafinare Constanta reprezentand 26,6959 % din capitalul social in schimbul a 200 milioane dolari.

Rompetrol arata ca este pregatit sa transfere cele 200 milioane de dolari la bugetul de stat "dupa finalizarea tuturor procedurilor legale aferente procesului de privatizare".

Totodata, memorandumul reglementeaza principiile referitoare la infiintarea, organizarea si functionarea unui fond de investitii in sectorul energetic sub forma unei societati pe actiuni la care aportul The Rompetrol Group va fi de 150 milioane dolari si o cota de participare la capital de 80%, statul roman urmand sa detina o participatie de 20%.

"Acest fond va functiona in acord cu cele mai bune practici in domeniu si va respecta interesul celor doua parti - statul roman si grupul Rompetrol. Fondul va avea o durata de investitii de 7 ani, nivelul investitional vizat in acest interval ridicandu-se la 1 miliard de dolari", se arata in comunicatul Rompetrol.

Totodata, Rompetrol precizeaza ca a identificat deja doua proiecte, de aproximativ 350 milioane de dolari, care vor fi implementate prin fondul de investitii.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Cele doua proiecte vizeaza realizarea unei centrale de cogenerare pe platforma Petromidia si extinderea retelei de benzinarii pe piata locala.

Rompetrol mai precizeaza ca in perioada 2007-2013 a investit peste 2 miliarde de dolari in Romania, iar contributiile virate la buget au totalizate 7,5 miliarde de dolari.

Grupul Rompetrol este prezent in 12 tari, avand majoritatea activelor si operatiunilor in Franta, Romania, Spania si Sud-Estul Europei. Compania este implicata in activitati de rafinare, marketing si trading, dar si in explorare si productie, servicii petroliere si industriale.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.