Romania va inregistra in acest an o crestere economica de 2,4%, anticipeaza expertii BERD, in pricipal datorita exporturilor si cererii interne, principalele riscuri fiind in zona creditarii, din cauza creditelor neperformante si reducerii finantarii transfrontraliere de catre bancile straine.

Perspectivele de crestere economica ale Romaniei sunt limitate de situatia dificila din zona euro, se arata intr-un raport publicat marti de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, transmite MEDIAFAX.

Totodata, nivelul ridicat al creditelor neperformante, care depasesc 20% din soldul total al imprumuturilor, si continuarea procesului de dezintermediere transfrontaliera de catre bancile straine ar putea trage in jos perspectivele de crestere pe termen scurt, prin limitarea ritmului de revenire a creditarii, avertizeaza BERD.

Banca estimeaza ca economia Romaniei a crescut anul trecut cu 2,5%, dupa o rata de crestere de 2,8% in primele noua luni, datorata in principal exporturilor si agriculturii.

BERD a investit anul trecut 510 milioane euro in Romania, participand la 32 de proiecte.

Investitiile BERD in Romania totalizeaza 6,4 miliarde euro, in proiecte cu o valoare totala de 20,3 miliarde euro, potrivit datelor bancii.

Economia romaneasca a crescut cu 4,1% in trimestrul al treilea, cel mai rapid avans din ultimii doi ani, sustinuta de exporturi si recolta agricola buna.

Ministrul Bugetului, Liviu Voinea, a declarat saptamana trecuta ca anul trecut cresterea economica a Romaniei a fost probabil "mai aproape" de 3%, peste estimarea Guvernului, ca urmare a recuperarii consumului in trimestrul al patrulea.

Premierul Victor Ponta a declara anterior ca Romania a incheiat anul 2013 cu un deficit bugetar de 2,5% din PIB si o crestere economica de 2,7%, mai mare decat cea prognozata.

Pentru anul trecut, Guvernul, FMI si Comisia Europeana au anticipat o crestere economica de 2,2%, fata de o prognoza initiala mai precauta, de 1,6%. Pentru acest an, Guvernul si institutiile financiare internationale anticipeaza o crestere de 2,1-2,2% a PIB.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.