Cresterea pretului gigacaloriei, in Bucuresti, cu 40% la 1 ianuarie va determina o scumpire a rosiilor si altor legume produse in Romania cu 50%, precum si oprirea activitatii unor sere, un exemplu fiind Leoser, care trimite in somaj 2.000 de salariati, potrivit federatiei de producatori Pro Agro.

"Majorarea gigacaloriei cu 40% incepand de la 1 ianuarie, ca urmare a unei decizii luate de catre Primaria Generala a Municipiului Bucuresti, a pus legumicultura la pamant. Fermierii care folosesc energia termica produsa de societatea RADET incep sa isi restranga activitatea si se pregatesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de productie. Cel mai grav afectata de scumpire este cea mai mare sera de legume din Europa, LEOSER SA, membra a federatiei PRO AGRO si a organizatiei de producatori HORTIFRUCT, singura organizatie de producatori agricoli din Romania recunoscuta de UE", arata federatia, intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producatorii de legume de sera din Romania sa beneficieze de sprijinul acordat in alte state din UE, unde se aplica un pret diferentiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucurestiului, Sorin Oprescu, a ramas fara rezultat, iar majorarea a intrat in vigoare la 1 ianuarie, conform sursei citate.

In aceste conditii, unele sere isi vor sista activitatea si vor trimit salariatii in somaj.

"Din primele noastre calcule, apreciem ca rosiile si celelalte legume romanesti se vor scumpi cu 50%. Ma refer la intreaga piata din Romania, pentru care preturile din Bucuresti sunt de referinta", a declarat presedintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizeaza peste 30.000 de tone de legume pe piata interna si externa si isi desfasoara activitatea pe o suprafata de 90 de hectare, va opri productia.

"Intr-o tara membra a UE institutiile nationale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp inainte sa se consulte cu mediul de afaceri anterior luarii unei decizii cu un impact economic atat de important. Noi ne-am indeplinit la zi obligatiile fata de statul roman, in schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultati. In consecinta am luat decizia sa inchidem complet unitatea. 2.000 de salariati vor ramane fara locuri de munca in mijlocul iernii. In acest moment, nu mai putem concura cu legumele subventionate din celelalte tari producatoare, precum Turcia. Solicitam primului ministru inceperea de indata a unui dialog pentru gasirea unei solutii", a declarat directorul general al Leoser, Victor Nitu.

Citeste si:
Cât cere Erika Isac pentru un concert? Cântăreața a stârnit...
Cât cere Erika Isac pentru un...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.