Acordul statelor Uniunii Europene (UE) de a infiinta un fond de 55 de miliarde de euro pentru a sprijini bancile cu probleme financiare incalca legislatia UE, potrivit Parlamentului European.

Membrii PE au transmis o scrisoare presedintiei UE in care afirma ca acordul interguvernamental privind fondul este ilegal, intrucat trece peste procedura legislativa a uniunii, scrie cotidianul britanic Financial Times.

Frontul comun al parlamentarilor impotriva pactului promovat de Germania evidentiaza dificultatile statelor UE in a ajunge la un acord de compromis asupra formei acordului pana in primavara, cand PE va intrerupe lucrarile, in contextul alegerilor.

Ministrii de Finante ai UE au avizat, la sfarsitul lunii deccembrie, un acord privind un fond comun si procedurile de urmat pentru lichidarea sau restructurarea bancilor cu probleme financiare. Fondul reprezinta piesa lipsa a uinei uniuni bancare prin care liderii europeni vor sa sustina increderea in sectorul finaniar european. Planul a fost insa criticat pentru nivelul redus al fondurilor si dificultatea utilizarii acestora.

"Nu credem ca are resurse suficiente. Nu credem ca este destul de rapid", a declaratr secretarul Trezoreriei SUA, Jack Lew.

Planul are nevoie de acordul PE pentru a fi transpus in legislatia UE, insa parlamentarii vor sa se renunte la concesii oferite Germaniei, astfel incat fondul sa fie activ mai devreme decat se anticipa initial, sa aiba acces la o linie de credit si sa fie utilizat de o autoritate centrala puternica, scrie MEDIAFAX.

Parlamentul nu are, formal, un rol in aprobarea acordului statelor, negociat in afara tratatelor UE, insa poate exercita presiuni, deoarece multe dintre prevederile stabilite in acord trebuie transpuse in legislatia europeana, proces care necesita acordul PE.

Fondul urmeaza sa fie finantat din contributiile bancilor si va include treptat fonduri nationale de lichidare si restructurare a institutiilor de credit, urmand sa ajunga la 55 de miliarde de euro in 2026.

Citeste si:
Belgia preia preşedinţia rotativă a Uniunii Europene. Prioritățile...
Belgia preia preşedinţia...

Negocierile cu PE vor fi dificile pe mai multe fronturi, noteaza Financial Times. Membrii legislativului preseaza pentru schimnari precum simplificarea procedurilor, foarte complexe in unele situatii, precum si pentru o autoritate centrala mai puternica.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.