Parlamentul European a adoptat, miercuri, doua rezolutii prin care se instituie reguli noi in Uniunea Europeana privind licitatiile publice si contractele de concesionare, care vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun la achizitia de bunuri si servicii.

Noile reguli UE privind licitatiile publice si contractele de concesionare vor asigura o calitate mai mare si un pret mai bun atunci cand autoritatile publice vor cumpara sau inchiria activitati, bunuri sau servicii. Totodata, noua legislatie comunitara va facilita accesul la licitatii al firmelor mici si mijlocii si vor include prevederi mai stricte privind subcontractarea.

Legislatia aprobata miercuri in PE a fost deja agreata cu Consiliul in iunie 2013. Aceasta revizuieste regulile actuale privind licitatiile publice in UE si stabileste pentru prima data standarde comune in spatiul comunitar privind contractele de concesionare pentru a incuraja competitia corecta si a asigura un raport echilibrat intre pret si calitate, prin introducerea unor criterii noi de atribuire care pun mai mult accent pe aspectele legate de mediu, de inovatii si pe cele sociale.

Autoritatile publice cheltuiesc aproximativ 18% din PIB pe achizitiile de activitati, bunuri sau servicii, licitatiile fiind un instrument puternic pentru atingerea unor scopuri sociale specifice, scrie MEIDAFAX.

"Noile reguli trimit un semnal puternic catre cetateni care au dreptul sa vada o utilizare eficienta a banilor publici", a spus raportorul belgian Marc Tarabella (S&D).

"Noile reguli privind contractele de concesionare reprezinta, de asemenea, un semnal puternic in favoarea intaririi pietei interne. Ele creeaza un mediu economic sanatos, de care vor beneficia toti actorii, inclusiv autoritatile publice, operatorii economici si, in cele din urma, cetatenii UE: acum regulile jocului vor fi cunoscute de toata lumea", a adaugat Philippe Juvin (PPE), raportorul privind contractele de concesionare.

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Datorita noului criteriu - "oferta cea mai avantajoasa economic" - in procedura de acordare a contractului, autoritatile publice vor putea accentua calitatea, consideratiile referitoare la mediu, aspectele sociale sau inovatia, tinand in continuare cont de pret si de costurile de implementare a achizitiei. "Noul criteriu va aduce finalul dictaturii celui mai mic pret, aducand in prim-plan calitatea", a explicat Tarabella.

Eurodeputatii au decis introducerea unei proceduri complet noi pentru a intari solutiile inovatoare in licitatiile publice. Noul "Parteneriat pentru Inovatie" va permite autoritatilor publice sa organizeze licitatii pentru a rezolva o problema specifica fara sa anticipeze solutia, lasand astfel spatiu contractorului si contractantului sa gaseasca impreuna solutii inovatoare.

Citeste si:
Charles Michel nu va participa la alegerile pentru Parlamentul...
Charles Michel nu va...

De asemenea, procedura de depunere a ofertelor companiilor va fi mai simpla, cu un "Document Unic European de Licitatie" bazat pe declaratii pe proprie raspundere. Doar castigatorul va trebui sa puna la dispozitie documentele originale. Acest lucru ar putea reduce povara administrativa a companiilor cu mai mult de 80% , conform estimarilor Comisiei Europene. Noile reguli vor incuraja divizarea contractelor in loturi, pentru a facilita accesul la licitatie al firmelor mai mici.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.