Parlamentul European a adoptat, miercuri, programul Hercule III, in valoare de 110 milioane de euro, care prevede combaterea fraudei, coruptiei si a oricaror alte activitati ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv a contrabandei cu tigari si a contrafacerii acestora.

Regulamentul Programului Hercule III a fost adoptat de Parlamentul European cu 644 de voturi "pentru", 14 voturi "impotriva" si 12 abtineri.

Rezolutia PE privind Hercule III precizeaza ca ar trebui adoptat un nou program pentru a continua si chiar dezvolta activitatile la nivelul Uniunii si al statelor membre privind combaterea fraudei, coruptiei si a oricaror alte activitati ilegale care aduc atingere intereselor financiare ale Uniunii, inclusiv combaterea contrabandei si a contrafacerii de tigari.

Obiectivul general al Programului este protejarea interesului financiar al Uniunii, crescand, astfel, competitivitatea economiei europene, si asigurand protectia banilor contribuabililor. Realizarea acestui obiectiv se masoara, printre altele, prin valoarea recuperarilor incasate in urma cazurilor de frauda detectate prin actiuni comune si operatiuni transfrontaliere, scrie MEDIAFAX.

Reprezentantii tarilor care fac parte din procesul de stabilizare si asociere pentru tarile din Europa de Sud-Est, Federatia Rusa si anumite tari cu care UE a incheiat acorduri de asistenta reciproca in ceea ce priveste combaterea fraudei si reprezentantii organizatiilor internationale pot lua parte la activitati organizate in cadrul programului Hercule III, se arata in rezolutie.

Pachetul financiar pentru punerea in aplicare a programului pentru perioada 2014-2020 este de 110 milioane de euro. In cadrul programului vor fi cofinantate mai multe proiecte, precum achizitionarea si instalarea de echipamente pentru scanarea autovehiculelor in vederea depistarii tigarilor si altor marfuri de contrabanda. Uniunea va cofinanta proiectele eligibile cu sume de pana la 80% din valoarea totala, mergand pana la 90% in cazuri exceptionale, pentru statele membre de la frontierele externe ale Uniunii care se confrunta cu riscuri mai mari de contrabanda si alte activitati ilegale prin care sunt fraudati banii europeni.

Citeste si:
Programul manifestărilor de 1 Decembrie, Ziua Națională a României....
Programul manifestărilor de 1...

In cadrul dezbaterilor de marti seara, raportorul proiectului de rezolutie, europarlamentarul PDL Monica Macovei, a precizat ca, in 2011, statele membre ale Uniunii au pierdut venituri fiscale de peste 11 miliarde de euro din cauza contrabandei cu tigari. "Acesti bani au mers in buzunarele celor care controleaza crima organizata", a completat Macovei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.