Consiliul de Administratie al BNR a decis miercuri sa reduca rata dobanzii de politica monetara de la 4% la 3,75% pe an, un nou minim istoric, precum si ratele rezervelor minime obligatorii la lei de la 15% la 12% si ratele rezervelor minime obligatorii la valuta de la 20% la 18%.

Noua dobanda de politica monetara va fi aplicata de joi, 9 ianuarie, in timp ce ratele diminuate pentru rezervele minime obligatorii in lei si valuta intra in vigoare incepand cu perioada de aplicare 24 ianuarie-23 februarie 2014.

"CA al BNR reitereaza ca utilizarea judicioasa a tuturor instrumentelor de care dispune banca centrala in conditiile monitorizarii atente a evolutiilor interne si ale mediului economic international este de natura sa asigure stabilitatea preturilor pe termen mediu si stabilitatea financiara", se arata in comunicatul transmis de BNR dupa prima sedinta din acest an a Consiliului de Administratie privind politica monetara, transmite MEDIAFAX.

Decizia de reducere a rezervelor minime obligatorii a fost anticipata de piata, iar o indicatie in acest sens a venit chiar din partea guvernatorului Mugur Isarescu. Unii analisti se asteptau si la continuarea reducerii dobanzii de politica monetara.

La inceputul lunii decembrie a anului trecut, Isarescu a declarat ca, pentru sustinerea creditarii, banca centrala este pregatita sa reduca rezervele minime obligatorii in 2014, care insumeaza circa 6 miliarde de euro la valuta si 3-4 miliarde de euro la lei, chiar daca in piata monetara se inregistreaza un exces de lichiditate estimat la circa 2 miliarde de euro.

"Pe piata monetara din Romania, Banca Nationala face ce nu face de regula o banca centrala: lansam lichiditate in piata. Media de lichiditate este de 2 miliarde de euro, exces de lichiditate, dar toata economia este un covor peste care a fost o seceta, s-a facut o pojghita, sta lichiditatea deasupra, dar nu vrea sa intre in economie", a spus Isarescu, in urma cu o luna.

Anul trecut, BNR a redus dobanda cu 1,25 puncte procentuale, pana la 4% pe an. Banca centrala a taiat dobanda in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima scadere din 2013 a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca trei ajustari, in august (la 4,5% pe an), in octombrie (la 4,25% pe an) si in noiembrie la 4%.

Citeste si:
În ce procent au încredere românii în Iohannis, Ciucă sau Ciolacu?...
În ce procent au încredere...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.