Premierul Victor Ponta a fost intrebat, luni, daca se impune schimbarea conducerii CEC, in contextul legat de acordarea unui credit unui membru al familiei Basescu, el precizand ca decizia ii apartine ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, si ca va sustine "propunerea" acestuia.

"Este decizia domnului Chitoiu. Ministrul de Finante este cel care poate sa ia o asemenea decizie si, evident, propunerea domniei sale o voi sustine", a spus Ponta, potrivit MEDIAFAX.

El a aratat ca din datele puse la dispozitie de catre comisia senatoriala a reiesit ca nimeni, in afara de presedintele Traian Basescu, nu a beneficiat in Romania, cu atat mai putin de la o banca de stat, cum este CEC, de un asemenea credit.

"Deci este un credit pentru o singura persoana", a spus Ponta.

Raportul comisiei senatoriale de buget privind activitatea CEC Bank a fost depus, in 18 decembrie, la Biroul Permanent al Senatului, documentul nefiind dat publicitatii.

Presedintele Comisiei de buget din Senat, care a facut ancheta privind activitatea CEC Bank, a declarat, atunci, despre creditul luat de Ioana Basescu, ca a respectat procedurile bancare, dar ca poate fi discutat la nivel de moralitate.

Intrebat daca in urma anchetei se poate spune ca fiica presedintelui, Ioana Basescu, a luat un credit preferential de la CEC, Cosmin Nicula a declarat ca acest lucru poate fi discutat la nivel de moralitate.

"In rest, acel contract a fost luat in conditii de respectare a procedurilor bancare, discutiile politice pot duce in directia de moralitate", a comentat Cosmin Nicula.

Senatorul PSD Viorel Arcas a declarat, la randul sau, ca "este singurul credit, la valoarea respectiva (mai mare de un milion de euro), dat unei persoane fizice".

"Aici putem sa ne gandim la un anumit aspect de moralitate. Nu este vorba de un credit preferential, poate personalizat", a spus Arcas.

Senatorul UDMR Akos Mora a declarat ca importante nu sunt creditele, ci ca CEC sa devina in viitor acea banca care sa implementeze ceea ce doreste Guvernul, si anume o crestere economica si sa vina in sprijinul IMM-urilor.

Citeste si:
Bianca Drăgușanu vrea să își topească acidul din buze. De ce a luat...
Bianca Drăgușanu vrea să își...

"Aceasta este recomandarea si aici ne-am concentrat cu totii, sa cream o platforma suficient de puternica, in asa fel incat CEC sa devina acel instrument de finantare care lipseste cu desavarsire, astazi, in finantarea IMM-urilor, a agriculturii. Pe partea interna, exista o lipsa de finantare acuta in piata, ori CEC poate deveni acel instrument important care sa sprijine dezvoltarea economica", a mai afirmat Akos Mora.

El a mai spus ca recomandarile se refera la majorarea capitalului CEC, care sa permita fonduri proprii mai multe, tocmai pentru cresterea creditarii si a partii de depunere.

"Am recomandat foarte clar imbunatatirea sistemului infomatic al CEC", a mai spus senatorul UDMR , membru in Comisia de buget-finante.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.