Cresterea economiei Statelor Unite ale Americii se va accelera in 2014, dar ritmul expansiunii va fi sub potential, la aproape cinci ani de la incheierea recesiunii, potrivit analistilor citati de Bloomberg.

"Anul 2014 va fi mai bun. Nu exista motive de pesimism pentru viitorul apropiat, daca vor fi adoptate politicile adecvate", a declarat Martin Feldstein, profesor la Universitatea Harvard si presedinte al Comitetului Consilierilor Economici in timpul presedintiei Ronald Reagan.

Feldstein a mentionat diminuarea impactului negativ al politicii bugetare asupra economiei si o crestere de 8.000 de miliarde de dolari a avutiei populatiei, in ultimele 12 luni, datorita majorarii preturilor actiunilor si locuintelor, scrie MEDIAFAX.

Indicele Standard & Poor's 500 s-a apreciat cu 30% anul trecut, inregistrand cel mai mare avans de dupa 2007, in timp ce preturile locuintelor au urcat in octombrie cel mai mult din ultimii sapte ani, fata de intervalul similar din 2012, potrivit indicelui S&P/Case-Shiller, care ia in calcul evolutia preturilor din 20 de orase americane.

JP Morgan Chase si-a imbunatatit in aceasta saptamana estimarea privind evolutia economiei americane din acest an de la 2,5% la 2,8%. Pentru 2013, banca prognozeaza un avans de 1,9%.

Fostul secretar al Trezoreriei SUA Lawrence Summers si John Taylor, profesor la Stanford University, anticipeaza la randul lor ca in acest an este posibila o accelerare a cresterii economice, desi au opinii diferite in legatura cu mijloacele de stimulare a economiei.

"Nu il contrazic pe Marty pentru ca este ceva mai optimist, dar cred ca este o greseala sa spui ca totul este in ordine", a spus Summers, care preda si la Harvard, la conferinta anuala a Asociatiei Americane de Economie.

Taylor, fost subsecretar al Trezoreriei, a apreciat ca "avansul din acest an va fi mai bun, dar inca dezamagitor, pentru ca va fi sub potential".

Citeste si:
Economia Circulară și Tehnologia de Ultimă Generație. Cum își...
Economia Circulară și...

Declaratiile au fost facute la o zi dupa ce presedintele Rezervei Federale (Fed), Ben Bernanke, a afirmat ca factorii care influenteaza negativ cresterea ar putea sa se atenueze. El a facut referire la situatia mai buna a industriei financiare, la echilibrarea pietei imobiliare, reducerea tensiunilor bugetare si la politica monetara relaxata, care vor fi motive de optimism in trimestrele viitoare.

Statele Unite au reusit mai bine decat alte natiuni industrializate sa readuca productia la nivelul anterior crizei, considera Kenneth Rogoff, profesor la Harvard si fost economist sef al FMI.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.