Invazia romaneasca de care se temeau britanicii si asupra careia politicienii si presa din aceasta tara avertizeaza de mai multe luni nu a avut loc, titreaza la unison cotidienele britanice, in timp ce restrictiile pe piata muncii pentru romani si bulgari au fost ridicate la 1 ianuarie, scrie MEDIAFAX.

Subliniind ca politicienii de dreapta si presa au avertizat ca prima zi a noului an va aduce hoarde de imigranti romani si bulgari, The Guardian conchide ca afluxul asteptat nu a avut loc. Nu au fost curse suplimentare nici de autocare, nici de avioane dinspre Bucuresti si Sofia.

Daily Telegraph titreaza ca sosirile de la 1 ianuarie din Romania sunt "doar un instantaneu". Au fost putine indicii ale unui exod catre Marea Britanie in prima zi a noului an, partial si pentru ca aceasta perioada este una pe care romanii o petrec cu familia si prietenii, dar si pentru ca multi dintre ei s-au mutat deja dupa ce tara lor a aderat la UE in 2007.

Despre linistea din autogari si aeruporturi scrie si The Independent, adaugand ca temerile privind un aflux de romani si bulgari care vor profita de ridicarea restrictiilor pe piata muncii s-au dovedit nefondate. Autogara Victoria din centrul Londrei, una dintre principalele destinatii pentru vizitatorii de pe continent si locul unde erau asteptate autocarele pline cu imigranti est-europeni era aproape goala miercuri, scrie cotidianul. Atat de goala, incat unul dintre micile restaurante de aici era inchis pentru toata ziua. Un grup de calatori a ironizat ingrijorarile privind afluxul de imigranti, afirmand: "Noi suntem ungari, asa ca nu ne deranjeaza".

Care de reportaj si numerosi reporteri au fost trimisi de televiziuni si tabloide la autogara Victoria la primele ore ale zilei de 1 ianuarie, dar sperantele lor de a vedea hoarde de imigranti disperati au fost spulberate, adauga cotidianul. Nu au fost semne privind un astfel de aflux nici pe aeroporturi. O cursa aeriana din Romania care a aterizat pe aeroportul din Luton avea la bord doar un pasager venit pentru prima data la munca in Marea Britanie.

Daily Mail a continuat insa seria de articole alarmiste, afirmand ca firmele britanice au plasat aproape 8.000 de anunturi de locuri de munca pentru romani, de la soferi de taxi si personal hotelier pana la asistente medicale si medici. Multe dintre anunturi, afirma tabloidul britanic, au fost redactate in limba locala si au fost postate pe site-urile romanesti. Unele firme britanice cer doar cunostinte "elementare" de limba engleza, in timp ce altele sustin ca experienta nu este necesara.

Citeste si:
Marea Britanie ar putea deveni mai săracă decât România. Analiza...
Marea Britanie ar putea...

Financial Times subliniaza insa ca romanii ajunsi in 2014 in Marea Britanie au picat in plina controversa politica, in timp ce presedintele Comisiei pentru Afaceri Interne, Keith Vaz, a declarat pentru Sky News ca Marea Britanie ar trebui sa organizeze un referendum pentru a decide cati imigranti europeni ar trebui sa vina pe teritoriul sau.

Englezii s-au exprimat si pe Twitter cu privire la socul si groaza pe care le simt in aceste momente dramatice. Iata cateva dintre ele mai amuzante mesaje postate pe Twitter despre invazia romanilor, preluate de Buzzfeed:

Joe Oliver: "La naiba, nu gasesc nicio masa libera in pub pentru ca sunt 9 milioane de romani si bulgari aici"

David Easson: "Vreau sa fiu primul care le ureaza bun-venit noilor nostri stapani, romanii. La multi ani!"

Al Murray: "M-am dus in bucatarie sa-mi fac micul-dejun si nu am gasit niciun roman sau bulgar acolo. Ma simt dezamagit".

Citeste si:
Români și bulgari, sclavi la abatorul Tönnies în Germania. Cum sunt...
Români și bulgari, sclavi la...

Dave Turner: "Draga Daily Mail. M-am trezit de dimineata si am descoperit ca acum copiii mei vorbesc limba bulgara. Ce ma sfatuiti?"

Owen Jones: "Am numarat pana acum 15 bulgari in sufragerie si nici macar nu am inceput cu romanii. Voi la cati ati strans?"


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.