Anul 2013 a fost cel mai bun din ultimii sase pentru bursa locala, iar majoritatea brokerilor privesc cu optimism anul 2014, cu conditia continuarii cresterii economice, mentinerii stabilitatii politice, si cred ca dividendele pot atenua corectiile in cazul inversarii trendulului pe extern.

Piata a crescut in acest an cu aproape 20% la nivelul indicelui general BET-C (care nu include si actiunile celor cinci SIF-uri), iar indicele BET (al celor mai lichide zece actiuni, fara SIF-uri) a urcat cu 26,1%.

Directorul de tranzactionare al Intercapital Invest, Mihai Muresian, crede ca bursa ar putea repeta anul viitor evolutia din acest an si poate chiar sa o depaseasca daca ratingul Romaniei se va imbunatati si economia la nivel international se va intari.

"Imbunatatirea ratingului de tara ca ar duce la cresterea investitiilor, deoarece multi investitori institutionali nu pot intra pe bursa din Romania din cauza ratingului redus al pietei. Asteptarile pesimiste pentru anul 2014 cred ca sunt reduse. Nu este exclus sa asistam si la perioade de corectii, insa cred ca acestea vor fi marginale in comparatie cu perioadele pozitive. Nu trebuie sa uitam, insa, ca revenirea economica este inca firava, se bazeaza mult pe agricultura, si in orice moment o ruptura in plan politic poate crea instabilitate. Daca natura nu va ajuta in parametrii estimati sau daca alegerile prezindentiale nu vor reusi sa mentina stabilitate, este posibil sa mai ratam inca un an de investitii, ceeea ce ar avea repercursiuni grave asupra pietei de capital", a declarat Muresian pentru MEDIAFAX.

Luand in calcul inchiderile burselor din 30 decembrie, performanta indicelui BET este depasita doar de indicele Sofix (Bulgaria), care a urcat cu 42,2%, in timp ce indicele principal al bursei din Viena a crescut cu 6%, iar WIG20 (Varsovia) a coborat cu 7%.

Dinamica indicelui BET este apropiata de cea a indicelui DAX (+25,4%), insa este mai lenta decat cea a indicilor S&P500 (29%), Sofix - Bulgaria (42,28%) si Nikkei (56,7%).

Desi piata a crescut semnificativ, indicii BET si BET-C inca sunt cu 40% si, respectiv, cu 55% sub maximele istorice atinse in 2007, in timp ce indicii S&P500 si DAX, principalii indici ai burselor din SUA si Germania, au stabilit noi recorduri.

Dragos Darabut, directorul general al SAI Vanguard Asset Management, crede ca economia va "merge cel putin la fel de bine" si anul viitor, mentionand, totodata, ca inflatia este redusa, iar BNR are spatiu de manevra.

Citeste si:
BVB raporteaza noi maxime pentru primul trimestru
BVB raporteaza noi maxime...

"Cresterea economica se va reflecta si in rezultatele companiilor listate la BVB. Profituri in crestere, cu mentinerea multiplilor de evaluare constanti, inseamna ca preturile actiunilor vor creste in acelasi ritm", a adaugat el.

Capitalizarea bursei a urcat in acest an cu 37% (36,1 miliarde lei), la 133,82 miliarde lei (29,98 miliarde euro), sustinuta de cresterea preturilor si de listarea Nuclearelectrica (capitalizare de 3,15 miliarde lei) si Romgaz (13,17 miliarde lei).

Evolutia pietei a fost influentata in principal de cele mai importante piete externe, care au stabilit noi maxime istorice, fiind alimentate de lichiditatile semnificative injectate de marile banci centrale pentru sustinerea economiilor.

"Ultimele listari ale statului, vanzarile speciale derulate de FP si BERD, precum si listarile anuntate pentru anul viitor au imbunatatit lichiditatea. Ma astept ca aceasta dinamica sa continue in 2014 intr-un ritm si mai alert", a afirmat Mihai Chisu, broker la Swiss Capital.

Citeste si:
Delasare vs motivatie: 9 greseli pe care le fac persoanele negativiste
Delasare vs motivatie: 9...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.