Numarul agentiilor de turism a crescut cu aproape 17% in acest an, cu toate ca s-au inchis aproape 100 de firme din domeniu, potrivit datelor Autoritatii Nationale pentru Turism.

In evidenta ANT, in luna decembrie exista 3.320 de agentii de turism licentiate. Prin comparatie, la sfarsitul anului trecut, in evidenta autoritatilor figurau 2.841 de agentii de turism licentiate, transmite MEDIAFAX.

In acest an s-au inchis 97 de agentii de turism. Dintre acestea, 80 au disparut din piata ca urmare a incetarii activitatii si a solicitarii radierii licentei.

In plus, zece agentii au fost inchise ca urmare a retragerii licentei de turism de catre reprezentanti ai Directiei Generale Control si Autorizare Turism din ANT pentru ca firmele nu mai functionau la adresa inscrisa in licenta.

Alte sapte agentii au fost inchise ca urmare a retragerii a licentei de turism de catre reprezentanti ai Directiei Generale Control si Autorizare Turism pentru nerespectarea legislatiei in domeniu.

Lucia Morariu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism, a declarat in luna noiembrie ca asociatia cere autoritatilor din turism ca toti aceia care organizeaza servicii de calatorie, inclusiv profesorii si preotii, sa fie obligati sa detina licente de turism, iar capitalul social minim pentru infiintarea unei agentii de turism sa creasca de la 200 de lei la 25.000 de lei.

"ANAT cere ministerului pentru IMM, Turism si Mediu de Afaceri, precum si Autoritatii Nationale pentru Turism sa introduca obligatia ca toti operatorii care ofera servicii de calatorie sau pachete turistice, in mod clasic sau online, sa detina licenta de turism si sa urmeze aceleasi reguli cu agentiile. Ne referim la firmele de organizare de evenimente, profesori, prelati, site-uri cu cupoane de reducere etc", a afirmat Morariu.

Totodata, ANAT solicita majorarea capitalului social minim pentru infiintarea unei agentii de turism, de la 200 de lei la minim 25.000 de lei pentru o agentie detailista si 100.000 de lei pentru un turoperator.

Alta solicitare este asigurarea sumelor avansate de client pentru calatorii prin instrumente financiare alternative, precum polite de asigurare, scrisori de garantie bancara si/sau contributii la un fond national de garantare a calatoriilor cu scop turistic. Asociatia solicita autoritatilor din turism si majorarea sumelor obligatorii a fi asigurate la 250.000 de euro pentru turoperator si 50.000 de euro pentru detailisti si introducerea asigurarii facultative pentru acoperirea 100% si imediat a riscului de insolvabilitate. In prezent, turoperatorii sunt obligati sa asigure o suma de 50.000 de dolari, iar o agentie detailista 10.000 de dolari.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.