Doar 11% din companiile din Romania estimeaza noi angajari in primul trimestru al anului viitor, o pondere similara fiind detinuta si de firmele care preconizeaza reducerea personalului, in timp ce majoritatea au aratat ca-si vor mentine numarul de angajati, potrivit unui studiu Manpower.

Previziunea neta de angajare ajustata sezonier este de +4%, relativ stabila fata de trimestrul anterior, dar moderat mai slaba decat cea din primul trimestru din 2013.

"Tendinta nationala este evident una de stabilizare a fortei de munca. Ponderea angajatorilor care nu-si vor modifica numarul total de angajati a crescut cu inca 4 puncte procentuale fata de varful istoric atins trimestrul trecut, semn ca din ce in ce mai multi angajatori se multumesc sa ramana in expectativa, asteptand evolutii pozitive mai clare inainte de a decide sa-si mareasca forta de munca. Actuala previziune neta de angajare este deci un semnal incurajator, dar retinut, privind ritmul crearii de noi locuri de munca in urmatoarele trei luni", a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania, transmite MEDIAFAX.

Planurile de angajare sunt pozitive in sase din cele zece sectoare de activitate analizate in studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, in timp ce angajatorii din alte trei sectoare se asteapta la o scadere a numarului de angajati.

Astfel, intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, a carei previziune neta de angajare este de +13%, la polul opus aflandu-se constructiile, unde angajatorii indica o previziune neta de angajare de -11%, raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbata fata de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.

De altfel, intentiile de angajare sunt mai scazute decat in primul trimestru din 2013 in opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se inregistreaza in sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare de +2% este cu 20 de puncte procentuale mai mica decat cea din ianuarie-martie 2013. Cresterea cea mai semnificativa vizeaza agricultura, vanatoarea, silvicultura si pescuitul, sector unde previziunea neta de angajare a crescut cu 8 puncte procentuale atat fata de trimestrul anterior, cat si fata de primul trimestru al lui 2013, ajungand astfel la +12%.

Citeste si:
Reduceri de până la 50% la cele mai iubite dispozitive beauty, de...
Reduceri de până la 50% la...

Perspectivele sunt predominant pozitive si din punct de vedere regional, astfel ca in cinci din cele opt regiuni, angajatorii anunta previziuni nete de angajare cu valori pozitive. Acestia prevad o activitate de angajare mai intensa in regiunile Centru si Sud, de +8%. In Sud, intentiile de angajare au crescut puternic fata de trimestrul anterior, imbunatatindu-se cu 17 puncte procentuale. Angajatorii din Vest sunt insa mai putin optimisti, previziunea neta de angajare s-a redus cu 11 puncte procentuale fata de trimestrul anterior, atingand -3%, cea mai mica valoare inregistrata in regiune din trimestrul al treilea din 2010 si pana in prezent. Cea mai putin ofertanta piata a fortei de munca va fi insa cea din Sud-Est. Angajatorii din regiune se asteapta la o previziune neta de angajare de -4%, cu 6 puncte procentuale mai mica decat cea din trimestrul anterior si cu 17 puncte procentuale mai scazuta decat cea din trimestrul intai al lui 2013.

Citeste si:
Supraimpozitarea şi cumulul pensie-salariu, prin lege, nu prin...
Supraimpozitarea şi cumulul...

"Pe tot parcursul anului 2013 am observat cum piata fortei de munca s-a egalizat, pe masura ce angajatorii cautau echilibrul intre a gestiona nesiguranta si a profita de oportunitatile de dezvoltare. Climatul general va fi prudent si in noul an. Atat cresterile, cat si descresterile numarului total de angajati devin marginale, iar variatia inter-regionala se diminueaza. La inceputul lui 2014 angajarile primesc insa un usor imbold si chiar daca cei aflati in cautarea unui loc de munca pot intampina unele dificultati in gasirea oportunitatii potrivite, credem ca o piata mai putin volatila le va fi, in cele din urma, benefica", a aratat Petrof.

Optimismul este in crestere si la nivel global. In 34 din cele 42 de tari si teritorii cuprinse in studiu, angajatorii se asteapta la o crestere a numarului total de angajati in primul trimestrul al anului viitor, comparativ cu 29 de tari unde se preconizau cresteri in trimetrul patru al acestui an. In Europa, perspectivele sunt insa mixte. Angajatorii din Turcia sunt cei mai increzatori, in timp ce angajatorii italieni preconizeaza cele mai drastice scaderi ale numarului de angajati. In Bulgaria, angajatorii sunt prudenti, in schimb, angajatorii din Ungaria sunt mai optimisti decat au fost vreodata, raportand o previziune neta de angajare de +6%, cea mai ridicata valoare de la inceperea studiului in aceasta tara, in trimestrul al treilea din 2009.

Citeste si:
Cadouri deosebite pe care le poți oferi femeilor din viața ta
Cadouri deosebite pe care le...

Pentru Romania, cercetarea s-a derulat in intervalul 17 - 29 octombrie pe un esantion reprezentativ de 625 de angajatori si are o marja de eroare de +/-3,9%.

Previziunea neta de angajare se obtine facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a volumului total de angajari si procentul de angajatori care prevad o scadere a angajarilor in locatia lor, in trimestrul urmator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.