Firmele Amygo MT si Royalagro, care au avut in arenda terenul cumparat de Ioana Basescu in Calarasi, vor fi penalizate de APIA cu o suma totala de 143.000 de euro, pentru ca au primit subventiile aferente acestui an, dar nu au lucrat terenul pana la 1 decembrie, asa cum prevede legislatia.

Terenul cumparat de Ioana Basescu in luna septembrie este compus din doua loturi, de 240 de hectare, respectiv 51 de hectare, si au fost lucrate in acest an de firmele Amygo MT si Royalagro. Arendasii urmeaza sa fie penalizati de Agentia de Plati si Intervantie pentru Agricultura pentru ca la inceputul anului au declarat ca lucreaza o suprafata, au primt deja o parte din subventiile aferente, dar intre timp au ajuns sa exploateze un teren mai mic.

Firma Amygo MT lucra in arenda o suprafata de 602,5 hectare de teren in Calarasi in perioada in care a depus cererea pentru subventiile aferente anului 2013. Agricultorii au depus cererile pentru subventii in intervalul 1 martie-15 mai, cu prelungire pana pe 10 iunie.

"In momentul de fata firma Amygo mai exploateaza o suprafata de 361,52 hectare, dupa ce proprietarul a vandut 240,98 hectare catre Ioana Basescu. Intrucat arendasul a solicitat pentru acest an subventii pentru 602,5 hectare, conform legii, suprafata lucrata trebuia sa ramana neschimbata pana la 1 decembrie. Cand soliciti o suma pentru o suprafata intr-un an, trebuie sa o utilizezi pana la data de 1 decembrie a anului in curs", a declarat pentru MEDIAFAX Dorel Benu, directorul general al APIA.

El a explicat ca, declarand 602,5 hectare si ajungand sa lucreze doar 361,5 hectare, se considera ca firma a facut o supradeclarare si conform regulamentelor europene APIA i-a calculat o sanctiune multianuala de 38.587 de euro. Acesti bani se vor retine din subventiile pe care urmeaza sa le primeasca firma in urmatorii trei ani.

La acestia se adauga alti 84.350 de euro, bani pe care firma urma sa ii incaseze pentru anul in curs si din care a primit deja in luna octombrie un avans de 36.735 de euro.

"Avansul va trebui sa-l returneze, nu mai primeste nici diferenta pana la 84.350 de euro si va fi si penalizat cu 38.587 de euro", a spus Benu.

Astfel, firma Amygo va pierde aproape 123.000 de euro.

In aceeasi situatie este si Royalagro, care in primavara a solicitat subventii pentru 87,93 de hectare pe care le lucra, suprafata din care Ioana Basescu a cumparat 51 de hectare. Arendasul mai lucreaza acum un teren de doar 37,52 hectare. El a primit in avans in octombrie 5.363 de euro, pe care va trebui sa-i returneze si nu va mai primi nici diferenta pana la 12.310 euro, aferenta anului 2013. In plus, mai are sanctiuni multianuale de 8.106 euro. In total, pierderile ajung la 20.400 de euro.

Citeste si:
Veste bună pentru români! Crește indemnizaţia de şomaj de la 1 martie
Veste bună pentru români!...

"Ei, cand au facut declaratiile in primavara nu au mintit, dar si-au pierdut ulterior eligibilitatea. Arendasul va pierde acesti bani pentru ca nu a avut grija in momentul vanzarii sa se duca si sa prelungeasca exploatarea terenului. Adica sa i se cedeze dreptul de folosinta pana la 1 decembrie, ca sa nu piarda banii. APIA s-a autosesizat, a trimis o notificare catre cei doi arendasi care, conform legii, ar fi trebuit sa se prezinte in zece zile si sa faca dovada cu documente a dreptului de folosinta asupra terenului pana la 1 decembrie. Termenul a expirat pe data de 4 decembrie. Acum, si daca ar prezenta documente ar fi prea tarziu", a mai spus Benu.

Firma Amygo MT este detinuta de Simona Alina Preda, in varsta de 33 de ani, nascuta in Bucuresti, iar proprietarul Royalagro este Ion Tudor, de 52 de ani, nascut in localitatea Nana din Calarasi.

Citeste si:
Târgul agricol INDAGRA 2021 începe miercuri la Romexpo
Târgul agricol INDAGRA 2021...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.