Consiliul JAI va reveni asupra subiectului aderarii Romaniei si Bulgariei la Schengen, atunci cand vor exista conditii favorabile, a declarat, joi, Dailis Alfonsas Barakauskas, ministrul lituanian de Interne, a carui tara asigura Presedintia UE.

"In ceea ce priveste implementarea acquis-ului Schengen de catre Romania si Bulgaria, astazi am putut doar sa evaluam situatia la zi. Consiliul a luat nota de declaratia comuna a Romaniei si Bulgariei si va reveni asupra acestei probleme, fara intarziere, atunci cand vor exista conditii favorabile", a declarat Dailis Alfonsas Barakauskas, la conferinta de presa de la finalul reuniunii JAI de joi.

La insistentele jurnalistilor privind o data mai exacta pentru reluarea chestiunii, ministrul lituanian de Interne a evitat un raspuns, reiterand necesitatea "unor conditii favorabile" pentru aderarea celor doua state la Spatiul Schengen.

Romania si Bulgaria au prezentat, joi, la Consiliul JAI, a declaratie politica in care isi exprima dezamagirea fata de imposibilitatea luarii unei decizii privind aderarea la Schengen si sustin ca nu exista niciun motiv juridic sau concret pentru o noua amanare, potrivit unui comunicat MAE.

Rugata sa comenteze declaratia prezentata de Romania si Bulgaria, comisarul pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, a precizat doar ca e "o declaratie unilaterala", care va figura in Protocolul reuniunii.

In declaratie, Romania si Bulgaria isi exprima "dezamagirea fata de imposibilitatea adoptarii unei decizii pozitive privind aderarea lor la spatiul Schengen la acest moment si au reiterat ca au indeplinit toate criteriile de aderare conform acquis-ului Schengen, fapt recunoscut de catre toate statele membre si stipulat in mod repetat in Concluzii ale Consiliului si ale Consiliului European, precum si in rezolutiile Parlamentului European pe acest subiect", se arata in comunicatul Ministerului de Externe.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.