Investitorii chinezi si-au exprimat intentia de a intra in domeniul hotelier din Romania, dar sunt interesati si de segmentul de tratament si infrumusetare si produse naturiste, a declarat miercuri Maria Grapini, ministrul pentru IMM, Turism si Mediul de Afaceri.

"Partea chineza s-a aratat interesata de investitiile in turismul romanesc, in special in hoteluri si spa", a declarat Grapini, pentru MEDIAFAX.

Ea a adaugat ca oamenii de afaceri chinezi vor sa investesteasca si in zona produselor naturiste pentru preventie in sanatate.

Ministrul crede ca Romania trebuie sa rezolve trei probleme pentru ca turistii chinezi sa vina in Romania: vizele, transportul si ghizi vorbitori de limba chineza.

"China este pe primul loc la numarul de turisti care pleaca in strainatate, 58 de milioane pe an. Legat de vize, Ministerul Afacerilor Externe are un proiect care prevedei scurtarea duratei de obtinere a vizelor de la 30 de zile la 6 zile. Am inteles ca se vor introduce si zboruri spre Beijing, iar hotelierii mi-au spus ca sunt pregatiti sa aiba la receptie ghizi vorbitori de limba chineza", a afirmat Grapini.

Premierul Victor Ponta i-a solicitat ministrului Transporturilor, Ramona Manescu, sa sprijine Tarom pentru a relua zborurile directe catre Beijing, ministrul de resort afirmand ca, in urma discutiilor cu compania, exista posibilitatea reluarii acestora, cu doua curse saptamanale, pentru inceput.

Premierul Ponta a aratat, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca, in pofida probleme logistice, compania aeriana Tarom trebuie sprijinita pentru reluarea zborurilor directe pe ruta Bucuresti - Beijing, considerand ca acesta va fi un semn bine primit.

Premierul chinez, Li Keqiang, omologi din 16 tari din Europa Centrala si de Est, 1.000 de reprezentanti ai unor companii private si de stat s-au reunit marti la Bucuresti, pentru a discuta, negocia si incheia contracte importante, sub supravhegerea atenta a Uniunii Europene.

Citeste si:
Cum să iei cele mai bune decizii atunci când investești pe piețele...
Cum să iei cele mai bune...

Cea de-a treia editie a Forumului economic si comercial China-Europa Centrala si de Est s-a desfasurat la Bucuresti, dupa ce prima editie a avut loc la Budapesta, in 2011, iar cea de-a doua la Varsovia, in 2012, unde a participat si premierul de atunci, Mihai-Razvan Ungureanu.

Aceasta este prima vizita a premierului Li Keqiang in Europa Centala si de Est, dupa preluarea functiei, in martie, anul acesta. Seful Guvernului de la Beijing a venit la Bucuresti in fruntea unei delegatii numeroase, formata din numerosi demnitari si aproximativ 200 de reprezentanti ai unor importante companii chineze, interesate de investitii in Romania si in statele din zona.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.