Lucrarile Summit-ului Premierilor din China-Europa Centrala si de Est s-au incheiat, marti, cu adoptarea documentului Bucharest Guidelines, care prevede promovarea investitiilor si afacerilor in domeniul infrastructurii, IMM, agriculturii, transporturilor feroviare si telecomunicatiilor.

"Am incercat sa prezentam centrul si estul Europei ca fiind o regiune dinamica, cu o economie in crestere orientata spre investitii, cu potential semnificativ de dezvoltare in multe domenii, cu proiecte importante la nivel regional in domeniul energiei, infrastructurii, investitiilor in educatie, inovatie si tehnologie. Tarile membre ale grupului Europa Centrala si de Est sunt atat tari membre deja ale UE, cat si tari candidate, iar aceasta intalnire la nivel inalt de astazi s-a constituit intr-un efort complementar al cadrului general de relatii strategice intre UE si China", a spus premierul Ponta la finalul reuniunii, transmite MEDIAFAX.

Acesta a aratat ca participantii au agreat in final linii de actiune viitoare in baza unui document numit "Bucharest Guidelines", pentru consolidarea cooperarii in domeniile de interes comun, cu accent pe promovarea investitiilor, a cooperarii economice si comerciale.

Printre masurile avute in vedere in document se numara desemnarea anului 2014 ca an pentru promovarea investitiilor si afacerilor in relatia Europa Centrala si de Est - China si organizarea de diverse actiuni in context, precum continuarea organizarii anuale atat a forumurilor economice, cat si a reuniunilor la nivel de sefi de guverne.

Alte obiective de colaborare vor fi incurajarea intreprinderilor mici si mijlocii in baza unei platforme de coopearre China - Europa Centrala si de Est, dezvoltarea agriculturii, constituirea unei asociatii pentru promovarea cooperarii in domeniul agricol si crearea unui forum de cooperare agricol, incurajarea institutiilor financiare din regiune in sensul cooperarii pentru "valorificarea deplina" a finantarii speciale de 10 miliarde de dolari pe care China a pus-o la dispozitia tarilor din regiune, consolidarea cooperarii in materie de investitii in infrastructura si conectivitate, respectiv retele de transport feroviar.

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

Partile au convenit si extinderea cooperarii in domeniile stiintei, tehnologiei, inovatiei, protectiei mediului si energiei, precum si promovarea schimburilor culturale.

Potrivit premierului Ponta, au fost discutate totodata masuri concrete privind facilitarea liberei circulatii si incurajarea turismului intre China si aceste tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.