Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) a imbunatatit prognoza de crestere economica a Romaniei pentru anul urmator de la 2,2%, nivel anticipat in luna mai, la 2,4%, dar a avertizat ca perspectivele pe termen scurt sunt limitate in continuare de evolutia slaba a zonei euro.

Pentru anul in curs, banca anticipeaza un avans al PIB de 2,2%, fata de estimarea de 1,4% din mai, se arata intr-un raport al BERD privind perspectivele economice ale tarilor in care opereaza, relateaza MEDIAFAX.

"In prima jumatate a anului, activitatea economica din Romania s-a imbunatatit. PIB a crescut cu 2,1% anual in primul trimestru, in principal de pe urma evolutiei bune a exporturilor, si cu 1,3% in trimestrul al doilea. Inflatia a revenit in intervalul tintit de banca centrala si a continuat sa incetineasca in septembrie pana la 1,9%, fata de aceeasi perioada a anului trecut. Rezultatele fiscale au fost, de asemenea, bune, iar Romania a iesit din procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene in acest an. Totusi, perspectivele de crestere pe termen scurt continua sa fie limitate de de problemele din zona euro", se arata in raportul BERD.

Prognoza BERD pentru evolutia economiei Romaniei anul urmator este mai optimista decat asteptarile Comisiei Europene si Fondului Monetar International.

Astfel, Comisia Europeana a estimat, saptamana trecuta, ca economia Romaniei va creste cu 2,1% anul viitor si cu 2,4% in 2015, cu o contributie mai semnificativa din partea cererii interne.

FMI estimeaza pentru Romania, in 2014, o crestere a PIB de 2,2%, nivel anticipat si pentru acest an, dar se asteapta ca evolutia sa fie influentata decisiv de cererea interna, cu accent pe investitii, nu pe exporturi, ca in prezent.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.