Banca Nationala a Romaniei (BNR) ar putea reduce de la 4,25% la 4% pe an dobanda de politica monetara in sedinta de marti, 5 noiembrie, a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara, potrivit analistilor financiar-bancari.

Banca Nationala a Romaniei a redus in acest an rata dobanzii de politica monetara in mai multe etape, de la nivelul de 5,25% pe an, stabilit in martie 2012. Prima taiere din acest an a fost la inceputul lunii iulie (de la 5,25% la 5% pe an), aceasta fiind urmata de inca doua ajustari, in august (la 4,5% pe an) si in octombrie (la 4,25% pe an).

"Conform opiniilor exprimate de participantii la un sondaj intern in cadrul Asociatiei Analistilor Financiar – Bancari din Romania (AAFBR), Banca Nationala a Romaniei ar putea reduce dobanda de politica monetara la 4% la urmatoarea sedinta a Consiliului de Administratie pe probleme de politica monetara din data de 5 noiembrie 2013", se arata intr-un comunicat transmis de asociatie.

Un numar restrans de participanti la sondaj vad posibila mentinerea dobanzii la 4,25%, in timp ce alti analisti iau in calcul o diminuare a dobanzii la 3,75% pe an, scrie MEDIAFAX.

"Dobanda de politica monetara ar putea fi redusa in continuare in anul 2014 pana la 3,75% conform opiniei majoritatii analistilor care au raspuns la sondaj. Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 3% si 4%", potrivit analistilor.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in lei ar putea fi mentinute la nivelul de 15% in luna noiembrie, pentru ca anul viitor sa fie diminuate pana la 12%, conform celor mai multe opinii exprimate.

Estimarile pentru finalul anului 2014 variaza intre 10% si 15%.

Rezervele minime obligatorii pentru pasivele in valuta ar putea fi mentinute la nivelul de 20% atat in luna noiembrie 2013 cat si in anul 2014, conform celor mai multi analisti. Estimarile pentru
finalul anului 2014 variaza intre 15% si 20%.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.