Directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a anuntat, joi, la Sofia, inceperea lucrarilor la tronsonul bulgaresc al gazoductului South Stream, dupa o intalnire cu premierul Plamen Oresarski.

"Astazi incepem constructia sectiunii bulgaresti a South Stream, este un eveniment extraordinar", a spus Miller, intr-o conferinta de presa comuna cu Oresarski.

Miller a subliniat faptul ca South Stream este un element important al securitatii energetice a Europei, intrucat livrarile de gaze ale Gazprom vor avea loc direct catre Bulgaria, respectiv catre Uniunea Europeana. Livrarile directe de gaze vor duce la scaderea pretului gazelor livrate Bulgariei, a mai spus el. Miller a confirmat ca primele livrari de gaze naturale catre Bulgaria prin intermediul South Stream vor avea loc in decembrie 2015.

"Astazi putem marca lansarea simbolica a unui proiect foarte important pentru Rusia, Bulgaria si Europa, proiectul South Stream. Este cel mai mare proiect de pe teritoriul nostru. Guvernul bulgar va sustine realizarea proiectului", a declarat Oresarski.

El a explicat ca in timpul intalnirii cu Miller au fost stabiliti termenii de baza ai proiectului, scrie MEDIAFAX.

"Partea bulgara nu va investi niciun ban, iar termenii sunt stabiliti astfel incat sa fie profitabili pentru Bulgaria", a adaugat premierul.

Oponentii proiectului insista insa ca nu este adevarat ca gazoductul nu va costa nimic Bulgaria, pentru ca, potrivit clauzelor din contract, tara nu va primi taxe de tranzit timp de 15 ani, iar toate veniturile generate de conducta de gaze, in aceasta perioada, vor reveni Gazprom.

Gazoductul South Stream va livra gaze naturale rusesti catre Austria, tranzitand Marea Neagra, Bulgaria, Serbia si Ungaria.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.