Compania indiana Infosys va plati o amenda de 34 milioane dolari pentru incalcarea legislatiei in domeniul imigratiei din Statele Unite, la angajarea de personal de inalta calificare din strainatate, aceasta fiind cea mai mare penalizare aplicata vreodata unei companii din industria de outsourcing.

Infosys a adus angajati in SUA cu vize B-1, de vizitator, evitand astfel limitele maxime impuse permiselor de munca H-1B destinate personalului high-tech, transmite Bloomberg.

Pentru inchiderea investigatiei autoritatilor americane, Infosys a acceptat plata unei amenzi de 34 de milioane de dolari, catre Autoritatea pentru investigatii in domeniul securitatii, Departamentul de Stat si procuratura din Texas.

Cazul ar putea duce la includerea vizelor de vizitare in dezbaterile din Congres privind reformarea legislatiei imigratiei.

"Este doar un mic indiciu referitor la amploarea cu care companiile exploateaza lacunele programelor de vize. Majoritatea acestor forme de exploatare a lacunelor sunt perfect legale, ceea ce reprezinta o problema. Intrebarea este daca Congresul si administratia Obama vor face ceva", a declarat Ron Hira, profesor la Rochester Institute of Technology.

Companii din sectorul tehnologiei precum IBM, Microsoft si Facebook folosesc vizele temporare H-1B pentru angajarea a mii de persoane, dar companiile de outsourcing utilizeaza o serie de alte tactici pentru a aduce angajati in SUA cu permise de munca, pentru training, proiecte de consultanta sau alte activitati, scrie MEDIAFAX.

Prin aceste tactici, companiile pot aduce mai multi angajati straini in SUA, sa obtina venituri mai mari si sa evite angajarea fortei de munca locale, mai costisitoare, a explicat Rajiv Khanna, jurist din Virginia specializat in problemele imigratiei.

Infosys a explicat ca a incheiat acordul cu autoritatile pentru a elimina incertitudinile generate de un litigiu de lunga durata.

Nu au fost aduse acuzatii penale impotriva companiei, iar capacitatea Infosys de a solicita contracte federale sau programe de vize nu va fi limitata.

Citeste si:
ANAF, amendă record pentru un mare lanț de magazine din România. De...
ANAF, amendă record pentru un...

Cererea pentru talente straine este asteptata sa creasca in continuare in Statele Unite. Pana in 2020, numarul absolventilor in domeniul IT din Statele Unite va acoperi doar 40% din necesar, potrivit unui raport realizat de compania Kleiner Perkins Caufield & Byers din Silicon Valley, care citeaza si analisti ai Microsoft.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.