Eventuala crestere a cotei unice va afecta competitivitatea Romaniei, iar efectele negative nu vor putea fi contracarate de scaderea TVA, a declarat Gijs Klomp, directorul Jones Lang LaSalle (JLL), mentionand ca toate segmentele pietei imobiliare vor avea de suferit in urma unei astfel de masuri.

"Eforturilor sustinute depuse in ultimul timp de Guvern pentru mentinerea unui nivel stabil si scazut de impozitare a contribuit la construirea unei imagini pozitive a Romaniei, ca destinatie pentru investitii. Jones Lang LaSalle semnaleaza riscurile care pot afecta imaginea Romaniei din punct de vedere al investitiilor, generate de cresterea potentiala a cotei unice de la nivelul competitiv actual de 16%, la nivelul de 22%", se arata intr-un comunicat al firmei de servicii imobiliare, transmite MEDIAFAX.

Reprezentantii JLL apreciaza ca o eventuala crestere a cotei unice de impozitare va afecta atractivitatea Romaniei in randul investitorilor, foarte atenti la acest aspect cand evalueaza o viitoare destinatie pentru extindere.

"Romania este analizata cu restul tarilor din CEE (Europa Centrala si de Est). Un criteriu foarte important de decizie pentru companii este impozitarea. Impozitarea este evaluata in functie de nivelul absolut de impozitare, capacitatea de a repatria profiturile si predictibilitatea mediului fiscal. Cresterea propusa a cotei unice va afecta in mod clar pozitia competitiva a Romaniei", a spus Klomp.

In opinia sa, cresterea impozitelor, fara a avea o strategie clara de investitii, nu este o decizie inteleapta.

"In loc de a majora taxele, statul roman ar trebui sa se concentreze mai mult pe imbunatatirea sistemului de colectare a impozitelor (rata de colectare a impozitelor este in scadere de la an la an, in timp ce economia este in crestere), si pe eliberarea unor resurse pentru investitii prin incetarea cresterii disproportionate a salariilor din sectorul public (o crestere de 14,7% cu cheltuielile de personal in primele noua luni ale anului 2013, comparativ cu anul trecut)", a adaugat Klomp.

Potrivit sursei citate, posibilele consecinte ale practicarii ratelor de impozitare mai ridicate ar putea fi scaderea veniturilor fiscale, in timp ce investitiile realizate de companiile straine nu se vor materializa, iar evaziunea fiscala ar putea creste in continuare.

Citeste si:
Guvernul propune majorarea salariului minim la 3.700 de lei
Guvernul propune majorarea...

"In ceea ce priveste piata imobiliara, sectorul de birouri si industriale vor fi probabil cele mai afectate in timp ce afacerile chiriasilor si, cu siguranta, strategiile lor viitoare de dezvoltare vor fi afectate. De asemenea, va fi afectata lichiditatea, deoarece investitorii imobiliari care monitorizeaza Romania nu vor aprecia mediul fiscal imprevizibil si ar putea amana intoarcerea lor sau intrarea pe piata romaneasca. Fara o strategie clara de vanzare (exit), dezvoltatorii imobiliari nu pot reinvesti capitalul lor in noi proiecte", a explicat Klomp.

In acelasi timp, reprezentantul JLL arata ca in ciuda unei posibile scaderi compensatorii de doua puncte a TVA, cresterea impozitului pe venitul personal este de natura sa conduca la o scadere a vanzarilor cu amanuntul, ceea ce va afecta piata de retail locala.

Citeste si:
Cristina Cioran a rămas o mamă singură. Cine o ajută cu creșterea...
Cristina Cioran a rămas o...

"Multe companii nu vor fi dispuse sau capabile sa creasca salariile brute pentru a compensa majorarea cotei unice. Venitul disponibil al consumatorilor vor fi serios afectat. Increderea consumatorilor va fi oricum afectata de aceasta disputa, indiferent daca majorarea impozitelor se va materializa. Avand in vedere ca in trecut cresterea TVA nu a fost (in totalitate) resimtita de consumatori, ar fi logic sa presupunem aceeasi reactie cu scaderea planificata a TVA. In realitate, scaderea ratei de TVA, care ar trebui sa aduca beneficii consumatorilor, s-ar putea sa nu isi indeplineasca scopul", a conchis Klomp.

Jones Lang LaSalle este una dintre cele mai importante firme de servicii financiare si profesionale dedicate domeniului imobiliar.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.