Diferentele intre barbati si femei din punct de vedere al rolului pe care il joaca pe scena politica sau economica, respectiv in privinta drepturilor la sanatate si educatie, s-au redus usor in ultimul an.


Nicaragua

Nicaragua este tara din America Latina care sta cel mai bine la capitolul diferentelor intre sexe. Statul s-a mentinut in top 10 de doi ani mai ales pe fondul unei performante puternice in ceea ce priveste puterea rolul pe care il joaca femeile pe scena politica. Alte doua tari din regiune cu o performanta buna sunt Cuba (locul 15) si Ecuador (locul 25).

Elvetia

Discrepantele intre barbati si femei s-au redus usor in cazul Elvetiei, care a urcat un loc in lista WEF, insa potrivit raportului exista inca prea putine femei in pozitii de top management. Astfel, doar 43% din pozitiile de conducere sunt ocupate de catre femei.

Evolutia Elvetiei a fost pusa pe seama cresterii salariilor in cazul femeilor. De asemenea, WEF a raportat imbunatatiri in privinta accesului la educatie a femeilor din Elvetia, respectiv in implicarea acestora in politica.

Danemarca

Danemarca a coborat o pozitie in topul WEF, dupa ce anul trecut se afla pe locul 7. Desi femeile din Danemarca se bucura de una dintre cele mai ridicate rate de angajare din Europa - 70,8% - salariile barbatilor sunt de cele mai multe ori cu 14-15% mai mari.

De asemenea, exista inca discrepante mari in ceea ce priveste distributia femei/barbati pe sectoare de activitate. Spre exemplu, in domenii precum agricultura, energie, telecomunicatii sau servicii bancare lucreaza mai multi barbati, in timp ce in educatie, sanatate sau servicii publice ponderea femeilor este mai mare.

In mod paradoxal, recesiunea a impactat egalitatea intre sexe din piata muncii. Astfel, pentru prima oara din 1970, exista un numar mai mare de someri barbati pe piata muncii din Danemarca.

Citeste mai multe pe Wall-Street.ro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.